EL FONS DE JOAN OLIVAS

Un fons bàsic per conèixer l’activitat cultural de la Banyoles de mitjan segle XX i començament del XXI i la transformació urbana de la ciutat.

Joan Olivas i Coll (Banyoles, 1925) va anar al col·legi dels Germans Gabrielistes i a l’escola pública. Més tard, va fer comptabilitat mercantil, literatura i francès. Va treballar a una serralleria, de cisteller (amb el seu pare) i, finalment, a la sucursal banyolina del Banco Hispano Americano (1949-1985). Ha cooperat a la parròquia de Santa Maria dels Turers, a la Clínica Salus Infirmorum, a l’Asil i al Casal de la Gent Gran. I en el món de la cultura ha destacat com a actor de teatre i de cinema (va debutar als anys quaranta), cinèfil, escriptor, cap de redacció (des de 1960 i durant trenta-cinc anys) de la publicació Horizontes-Revista de Banyoles i col·laborador de Ràdio Banyoles i Televisió de Banyoles. Ha estat pregoner de la Festa de Sant Martirià (1993) i té la Medalla d’Or de la Ciutat (2012).

Joan Olivas

Tot aquest bagatge queda reflectit en el seu fons documental personal que aquest 31 de gener proppassat va donar a l’Ajuntament de Banyoles per a ser conservat a l’Arxiu Municipal de Banyoles (Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany). El fons consta d’1,7 metres lineals de documentació (disset capses). S’hi conserven seixanta-set obres de teatre representades a Banyoles (per les companyies teatrals banyolines o d’autors banyolins, tres capses), programes (fulls impresos menors) de l’activitat teatral (1912-2005, tres capses) i cinematogràfica (1930-2009, quatre capses) i unes 4.500 fotografies (1903-1995, set capses organitzades temàticament). Destaquen també les diapositives comercials banyolines que es projectaven als cinemes a la dècada dels setanta. Igualment, hi ha els seus escrits sobre el cinema i material original de la representació de la Passió a Banyoles. Les fotografies, moltes de Joan Olivas, són de temàtica diversa (ensenyament, pessebres, xerrades, cinema, teatre, festes religioses i populars, esport, carrers i places, Estany…).

Es tracta, doncs, d’un fons bàsic per conèixer l’activitat cultural de la Banyoles de mitjan segle XX i començament del XXI i la transformació urbana de la ciutat.

Josep Grabuleda Sitjà – Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany

 

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!