One health (una sola salut) i la compra directa al pagès

Planeses Agricultura Regenerativa

A conseqüència de la situació de salut que estem vivint, s’ha començat a popularitzar el concepte de One Health (una sola salut), un enfocament que ja fa anys que va aparèixer i que reconeix que no es pot separar la salut humana de la salut ambiental i la salut animal. Que un entorn net (factors ambientals) és important per a la salut humana ha estat reconegut des de l’antiguitat. El reconeixement de la importància de la salut animal és potser més recent, tot i que també fa temps que sabem, per exemple, del problema de l’aparició de resistències a antibiòtics a conseqüència de la producció animal industrial.

One health (una sola salut) i la compra directa al pagès

Amb aquesta pandèmia que hem descobert que aquesta relació entre salut humana, ambiental i animal és més complexa del que aparentem ens pensàvem. El canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat són els causants de què augmenti de manera molt gran el risc de transmissió de malalties de la fauna salvatge a l’home, com sembla que pot haver estat en el cas d’aquesta pandèmia, i com molts científics adverteixen que és probable que torni a passar els anys vinents. I no hem de pensar que d’acord, però que això passa lluny de casa, perquè ja hem vist que amb la globalització actual el que passa a un lloc del planeta ràpidament arriba a tota la resta. La conservació de la biodiversitat o la lluita contra el canvi climàtic no són només una qüestió ètica, són un pilar bàsic de la nostra salut, la nostra economia i les nostres relacions.

La preocupació per la salut ha portat a molta gent a comprar productes ecològics. La normativa ecològica ens garanteix que aquests productes han estat produïts sense la utilització de químics de síntesi i per tant ens evita l’efecte d’aquests químics a través del menjar. Però, i l’efecte d’aquests químics a través del nostre entorn? Per això tots els pagesos de l’entorn haurien de ser ecològics. I encara i així ens quedaria resoldre el problema de les malalties lligades al canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat (que sabem que cada vegada seran més importants). Però la normativa ecològica no garanteix cap efecte positiu en la lluita contra el canvi climàtic. És clar que el més fàcil seria pensar que sobre això nosaltres no hi podem fer res. Doncs nosaltres pensem que hi podem fer molt, de fet, pensem que som els que més hi podem fer. Però com? Comprant directament al pagès!!

Comprant directament al pagès, coneixerem les persones que hi ha darrere dels aliments que mengem. Podrem preguntar-los-hi quines accions concretes estan fent per regenerar el sòl, per lluitar contra el canvi climàtic, per millorar la biodiversitat, per reduir l’ús de petroli i de plàstics… Podrem, conjuntament, buscar noves solucions i arribar a acords i compromisos per avançar en els temes que més ens preocupen. I, també molt important, visitar i gaudir del paisatge que el nostre pagès gestiona i que nosaltres mantenim amb la nostra compra.


Planeses Agricultura Regenerativa som pagesos, treballem amb un model d’agricultura que ens ajuda a lluita contra el canvi climàtic, a restaurar el paisatge i millorar la biodiversitat.
T’oferim els nostres productes a la nostra botiga:

La Taula (c. Hospital, 11 – Banyoles).

T’oferim visites perquè coneguis com treballem i descobreixis que el canvi és possible.

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!