Pasta de dents casolana, és tan difícil?

Pasta de dents casolana, és tan difícil?
Pasta de dents casolana

La pasta de dents és un dels productes que: solem comprar, està bàsicament envasat en plàstic i conté una llista d’ingredients dels quals desconeixem la seva utilitat i toxicitat.

Quan volem fer un pas més enllà referent a aquest producte, tenim l’opció de comprar una pasta de dents amb segell ecològic que ens assegura que contindrà un percentatge del producte natural i que alguns dels tòxics més famosos no hi seran, com els parabens, glicerines o sulfats. Ja es poden trobar en envasos reciclables i/o compostables.

Aquest tipus de producte el podem trobar a les botigues de la comarca.

Si ens interessem pel contingut d’aquests dentifricis i, entre tota l’oferta disponible volem escollir aquell producte que ens sembli més natural, tenim la possibilitat d’utilitzar una app, una aplicació del mòbil que ens permeti entendre la nomenclatura en llatí dels productes que contenen. Són fàcilment descarregables a google play. Un exemple és la app Ingred  amb la que es pot fer una fotografia de la llista d’ingredients de l’etiqueta i desplega l’explicació per a cada ingredient amb la toxicitat coneguda que contenen. I això és vàlid per a qualsevol producte d’higiene i cosmètica del qual en vulguem desxifrar els ingredients. També teniu aquí  una llista d’ingredients a evitar.

Si volem anar encara més enllà, ens podem fer el dentifrici nosaltres mateixos també; tan eficaç com qualsevol dentifrici comercial. Pensem que el mercat dicta les normes de producció en el que molt sovint l’aparença prima més que el contingut; així, podem trobar sabons amb molta espuma i molt poc sabó, pastes de dents de camamil·la amb un 0,01% de camamil·la i seguir.

Un llibre molt interessant i divertit al respecte és “Lo que einstein le enseñó a su cocinero”, on parla dels trucs més utilitzats per la indústria alimentaria i de la higiene personal.

A la nostra zona trobem diferents espais que acullen tallers de cosmètica natural on aprendre a fer-se un mateix alguns productes de cura personal tals com la pasta de dents.

Aquí us proposo una recepta contrastada amb ingredients naturals i de fàcil accés que netegen, desinfecten, cuiden la flora bucal i les genives. També cuiden la butxaca, ja que amb els ingredients es pot fer pasta de dents durant molt de temps! De receptes n’hi ha moltes i per a tots els gustos. Aquesta és una proposta per a qui vulgui començar a explorar aquest espai:

RECEPTA

Argila blanca microfiltrada
Infusió molt concentrada de: Romaní, Farigola i Sàlvia (també s’hi pot posar Plantatge)
Sal marina (preferiblement fina)
Oli vegetal de sèsam
Oli essencial d’arbre del te (unes 8 gotes, per mig tub de pasta, depenent de les quantitats)
(també es pot posar oli essencial de menta)

Primer es fa la infusió i després de deixar-la reposar, que quedi ben concentrada, s’hi dissol la sal marina. La sal fa salivar i desinfecta, les plantes de la infusió tenen efectes desinfectants desinflamants i estimulants de la microcirculació entre d’altres. Després s’afegeix l’argila a poc a poc que no faci grumolls i llavors una mica d’oli de sèsam, que s’utilitza de blanquejant entre altres coses, just per a que la barreja quedi brillant. Al final afegir l’oli essencial. Ha de quedar textura de pasta de dents, compte que necessita molt poca aigua (infusió).

Es pot reutilitzar un tub de pasta de dents convencional tallat per l’extrem i un cop omplert tornat a tancar amb una agulla per exemple. Així podem aplicar la pasta sobre el raspall, o guardar-ho en un pot de vidre simplement. Fer-ne petites quantitats perquè conté aigua i la seva conservació és acotada.

Amb tot, hi ha llocs del món que només fan servir escuradents, també persones sàvies que et trobes pel camí que et diuen que ens emboliquem massa, que amb cendra de sàlvia n’hi ha més que suficient.

Així que ho deixo al vostre criteri i experimentació.

Pasta de dents casolana, és tan difícil?

Laia Riart i Soler – Zero Residus

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!