Personatges: XELL CARPIO

L’heroïna que va destapar una de les històries més tènues del Pla de l’Estany: la del Monstre de Banyoles.

Personatges: XELL CARPIO

Personatges XELL carpio

El personatge d’aquest mes és l’heroïna que va destapar una de les històries més tènues del Pla de l’Estany: la del Monstre de Banyoles.
La Xell, a més a més, l’octubre va presentar el conte El Secret de l’Otus, que podeu trobar a la nostra oficina.


L’HAM: Abans de presentar el conte, fa uns 5 anys, vas escriure, L’inici del final. Què t’hi va portar?
XELL: Una de les raons fou que servís d’empoderament… a altres persones que han patit abusos, mostrant-los que hi ha una sortida. I, sobretot, com que en el meu cas no es podrà fer justícia, doncs, per mi, fent-ho públic i aconseguir que la gent sabés la veritat sobre aquest professor, és com la meva condemna sobre seu.
L’HAM: No es farà justícia…
XELL: Per què el cas ha prescrit.
L’HAM: Com et sents després d’haver escrit el llibre?
XELL: L’escriptura ha estat una teràpia, l’alliberament total.
L’HAM: No et sents incòmode, pel fet que la gent conegui aquesta història?
XELL: Qui n’hauria de sentir, és ell: vergonya i culpa. Quan vaig entendre que no era culpa meva, no m’importava despullar-me emocionalment davant la gent.
L’HAM: I el documental?
XELL: El documental va ser una feina conjunta amb altres víctimes i dues periodistes fantàstiques. Feia ràbia sentir que, per algunes persones, el monstre era el millor professor que havien tingut. A Banyoles molta gent sabia que aquest professor picava, però no coneixia de què era capaç, de fins a quin punt eren violentes les seves pallisses i com intimava amb les alumnes. Donant veu a altra gent, ara tothom ho sap.
L’HAM: Creus que sempre ha estat així?
XELL: Senyors de més de 70 anys de Vilallonga del Ter han denunciat, després de veure el documental El Monstre de Banyoles, que l’havien tingut de mestre i fou un mal somni.
L’HAM: Gràcies a tu, ha pogut parlar alumnat de Banyoles i, també, d’aquest altre municipi. Et pots sentir orgullosa. I El Secret de l’Otus?
XELL: La societat està a anys llum de parlar dels abusos i d’enfrontar-s’hi. No estem preparats i jo crec que la clau són els infants, la prevenció, per tant, explicar-los-hi.
L’HAM: No creus que són massa petits per parlar-los d’aquest tema?
XELL: Els prejudicis són dels adults, no dels nens. Crec que si el nen coneix què és un abús, el podrà detectar. Si el detecta, el podrà evitar o denunciar de seguida. Si el nen o la nena desconeix què és un abús, l’agressor tindrà més poder.
L’HAM: Per tant, què pretens aconseguir amb el conte?
XELL: Sé que aquest El Secret de l’Otus no és un conte d’entreteniment, però pot ser una eina de treball per als professionals que tracten amb mainada.
L’HAM: Per tant, t’agradaria que arribés a les escoles?
XELL: A les escoles, a centres de teràpia, despatxos de psicologia… M’agradaria que ajudés a prevenir futurs abusos. Penseu que patir un abús durant la infància, en un futur afecte l’autoestima, a les relacions amb les altres persones i amb la parella, a la sexualitat, als sentiments, a la manera d’entendre els homes…
L’HAM: Aquest mes és el Dia Internacional Contra la Violència vers les Dones. Algun missatge?
XELL: Dedicat a aquelles dones que han patit abusos: la millor manera de combatre’ls és plantant cara al maltractador/abusador. Tot i que primer, cal estimar-se a una mateixa. Sense autoestima és més difícil. Sigueu valentes!
L’HAM: Alguna cosa a afegir?
XELL: Tinc un desig: que les lleis siguin més fortes i serveixin per fer justícia. Quantes dones mortes han denunciat al maltractador i han acabat assassinades per aquest? I gràcies per l’entrevista!
L’HAM. Gràcies a tu pel temps i per deixar-nos el conte!

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!