PRIMAVERA I AL·LÈRGIES

PRIMAVERA I AL·LÈRGIES

clínica Salus banyoles PRIMAVERA I AL·LÈRGIES

La primavera és una època de l’any molt acollidora i desitjada per a tothom. Malgrat tot, té un component al·lergològic important. 

La coneguda al·lèrgia primaveral afecta entre un 10% i un 15% de la població, produïda per una alta concentració de pol·len que es produeix a l’aire degut al cicle reproductor de determinades plantes, que s’intensifica amb les pluges de finals de tardor i les temperatures elevades, provocant símptomes en les persones al·lèrgiques. El descens de la humitat ambiental i l’augment de la temperatura també propicien l’increment de l’al·lèrgia a la pols domèstica, o sigui als àcars.

Pòl·lens com els dels plataners d’ombra, els xiprers, les gramínies, el bedoll, el freixe, l’olivera i la parietaria, tenen una alta importància en el nostre país. A Catalunya són omnipresents els  plataners, els xiprers, les gramínia i la parietaria.

La simptomatologia es variada:

  • Esternuts
  • Mucositat transparent abundant, amb congestió nasal. Rinitis
  • Picor als ulls i llàgrimes. Conjuntivitis
  • Dificultat respiratòria i crisis asmàtica.

És important tenir controlats aquests símptomes que interfereixen en la qualitat de vida, i si fos necessari actuar amb previsió i sotmetre’s a un tractament d’hipersensibilització mitjançant la immunoteràpia.

El tractament inclou els fàrmacs que controlen els símptomes, a base d’antihistamínics, aerosols nasals i col·liris, així com la immunoteràpia o vacunes, únic tractament que pot modificar l’evolució de les al·lèrgies i prevenir el desenvolupament en un futur de l’asma. 

Algunes recomanacions per els pacients amb al·lèrgia als pòl·lens son:

  • Mantenir les finestres tancades durant el dia, fins i tot les del cotxe. 
  • Dormir amb les finestres tancades per evitar que els al·lèrgens de l’exterior entrin a l’habitació. 
  • Evitar parcs i jardins .
  • Eixugar la roba a l’interior del domicili.
  • Utilitzar mascaretes i ulleres de sol si s’està a l’aire lliure, sobretot els dies que faci vent.
  • Conèixer els recomptes de pol·len a la seva ciutat. La SEAIC té una web on s’hi poden consultar els nivells de substàncies ambientals: www.polenes.com i https://lap.uab.cat/aerobiologia/es

En el cas de patir símptomes suggestius d’al·lèrgies és important anar a l’al·lergòleg per tal de realitzar un estudi, un diagnòstic i un tractament de les al·lèrgies respiratòries.

La Clínica Salus Infirmorum incorporarà aquest mes d’abril  l’especialitat d’Al·lergologia a les seves consultes. Si precisa d’aquest  servei  pot contactar al telèfon del centre 972 570 208.

Dr. Roberto Méndez Infante. Especialista en Al·lergologia.  Col·legiat  55917.
Dr. Roberto Méndez Infante.
Especialista en Al·lergologia. 
Col·legiat  55917.

 

PRIMAVERA I AL·LÈRGIES

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!