Problemes de veu i deglució per Covid-19

L’article de la Clínica Salus Infirmorum

dra_ester_domenech(1)
Dra. Ester Domènech Metge foniatra Núm. Col. 6029

Arran d’un cas visitat aquesta setmana i de casos semblants que hi ha actualment causats pels ingressos hospitalaris per Covid-19, m’ha semblat interessant escriure sobre aquest tema, ja que un alt percentatge dels pacients hospitalitzats durant un temps llarg, sobretot si han estat intubats, tindran després problemes per parlar i per empassar.

Quins problemes de veu podem tenir a causa de la Covid-19?

Segons l’OMS, un 80% dels pacients que pateixen la malaltia es recupera sense incidències i sense tractament hospitalari. Tot i això, 1 de cada 6 persones poden desenvolupar un quadre greu i tenir dificultats per respirar. La veu és el so que es crea quan vibren les cordes vocals gràcies al pas d’aire que prové dels pulmons, per això si la capacitat respiratòria es veu afectada, la qualitat de la veu s’afecta també.

És probable que les persones que pateixen la malaltia tinguin tos i en alguns casos de forma prolongada. Si tossim, les nostres cordes vocals contacten amb força, de forma brusca i enèrgica, i llavors poden inflamar-se, fent-se més gruixudes i més rígides. Aquestes persones notaran canvis a la seva veu, més greu, bufada i ronca, notaran fatiga en parlar, dolor i rigidesa a la zona del coll. La majoria milloraran aviat i la veu tornarà a la normalitat, però un percentatge destacable de pacients podran desenvolupar alguna lesió a la laringe que vagi més enllà.

Els pacients que han estat hospitalitzats i sobretot si han ingressat a l’UCI, probablement hauran necessitat intubació endotraqueal (un tub que es col·loca a la via respiratòria) i són en aquests casos que ens trobem complicacions. A conseqüència d’aquesta intubació, sobretot si s’allarga, les cordes vocals poden veure’s afectades, lesionant només la mucosa o bé produir edema, ulceracions, granulomes o paràlisis de corda vocal. En les paràlisis, almenys una de les cordes vocals queda immòbil impedint que pugui funcionar. En retirar aquesta intubació i intentar parlar, el pacient veu que no pot, que no surt so sinó només aire. De vegades, aquesta paràlisi també provoca problemes per empassar (disfàgia), on també haurem d’intervenir.

En tots aquests casos és important fer un diagnòstic acurat al més aviat possible i començar el tractament per revertir els efectes provocats per la intubació.


Clínica Salus Infirmorum

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!