Cultura Banyoles

Programació Cultura Banyoles

 


Consulta tota les activitats de cultura aquí

 


Roger Coma, Enric Cambray, Joana Serrat o Moisés P. Sánchez, a la programació de Cultura Banyoles per al primer semestre de 2023

• La programació d’arts escèniques i musicals, museus, patrimoni, biblioteca i festes inclou més de 150 activitats de gener a juny

• Aquest 2023 tornarà el cicle ‘Cinc cèntims de creació local’ dedicat en aquesta quarta edició al cinema, així com el cicle de poesia ‘Vers l’estany


Roger Coma, Tere Solà, Enric Cambray, Joana Serrat, Dani Nel·lo o Moisés P. Sánchez seran alguns dels protagonistes de la nova programació de Cultura Banyoles per al primer semestre de 2023.

La programació d’arts escèniques i musicals, museus, patrimoni, biblioteca i festes inclou més de 150 activitats per a tots els públics. Aquest 2023 tornarà el cicle ‘Cinc cèntims de creació local’, dedicat en aquesta quarta edició al cinema, o es farà la segona edició del cicle ‘Vers l’estany’, amb lectures poètiques al costat de l’estany.

La nova programació de Cultura Banyoles per al primer semestre de 2023 s’ha presentat aquest vespre en un acte a l’Auditori de l’Ateneu.

La presentació ha permès donar a conèixer el conjunt de l’activitat cultural i de festes municipal que es podrà veure de gener a juny de l’any vinent als diferents equipaments culturals de la ciutat amb propostes d’arts escèniques i musicals, així com de la biblioteca, patrimoni cultural, dels museus i de festes.

En l’obertura de l’acte, el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural i Festes de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, ha destacat que “presentem una programació intensíssima que hem enriquit amb cinema, lletres o pensament, tot apostant per acostar la cultura a tothom i atiar l’esperit crític”.


Arts escèniques

tere sola

La nova programació al Teatre Municipal inclourà quatre propostes clarament diferenciades. A finals de gener, la programació s’obrirà amb Tere Solà (miente), on l’actriu banyolina, membre de la companyia Teatrebrik i actriu en moltíssims muntatges Tere Solà pujarà per primera vegada sola a l’escenari amb un monòleg ple d’humor.

Una teràpia integral,

Al febrer, arribarà al Teatre Municipal Una teràpia integral, una comèdia sobre les veritats amb un repartiment magnífic d’intèrprets amb Roger Coma, Abel Folk, Llum Barrera i Andrea Rosa.

La pell fina

I al març, es podrà veure La pell fina, una comèdia de la productora Flyhard amb text de Carme Marfà i Yago Alonso i amb un repartiment també de luxe amb Àngela Cervantes, Biel Duran, Laura Pau i Francesc Ferrer.

Greenpiss

La programació al Teatre Municipal per aquest semestre es tancarà a l’abril amb Greenpis de la companyia Yllana que, després de quatre anys sense trepitjar els escenaris banyolins, tornarà a Banyoles amb una sàtira sobre l’ecologia, el futur del planeta i la pròpia supervivència.

Pel que fa a la programació de la Factoria d’Arts Escèniques, inclou també quatre espectacles de petit format.

Mamaaa!!!

Al gener, tornarà Mamaaaa!!!, que es va estrenar per la Festa Major de Sant Martirià de 2019, dirigida per Belin Boix i interpretada per Miquel Torrent i Jordi Angelats. La companyia Teiatròlics vol celebrar haver assolit la fita de 100 actuacions arreu de Catalunya.

an-ki

Al febrer, la companyia de titelles i teatre sensorial Ortiga, establerta a Banyoles, presentarà An-ki, un espectacle multipremiat a la Fira de Titelles de Lleida amb un circ de petit format instal·lat dins l’espai de La Factoria, que també es podrà veure dins la campanya de teatre escolar i dins la programació de teatre familiar de Té Tela.

Hamlet

Al març, es podrà veure Hamlet.01, un experiment de Sergi Balbel i Enric Cambray que s’han proposat estrenar els cinc actes de la tragèdia de Shakespeare disseccionats en cinc obres de teatre. En aquest, es podrà veure el primer acte, on Hamlet es presenta davant dels espectadors del segle XXI per explicar, analitzar i comentar les rèpliques, els personatges i accions del primer acte.

Migraré

I al mes d’abril es podrà veure Migrare de la consolidada companyia de dansa Maduixa, un espectacle sobre els límits del moviment i la lluita de dones fortes, valentes, resilients.


Programació musical

 

Dani Nel·lo + Organ Trio.

Pel que fa a la programació de músiques modernes a l’Auditori de l’Ateneu, s’obrirà al gener amb la presentació a les comarques gironines de  El saxofonista Dani Nel·lo tornarà a Banyoles, en el marc del festival Sax-O-Rama Rhythm & Blues Sax Meeting 2023, per presentar nou projecte, noves composicions i nova formació.

Vic Moliner

Al març, el baixista, contrabaixista, productor i creador banyolí Vic Moliner presentarà el seu nou treball ‘Foc i endreces’, el seu quart disc i on mostrarà la seva proposta més íntima i personal i el primer àlbum on canta el mateix les seves cançons.

Joana Serrat,

A l’abril, coincidint amb Sant Jordi, la cantautora vigatana Joana Serrat, presentarà el seu cinquè àlbum Hardcore from the Heart, un disc introspectiu, emocional, commovedor i, fins i tot, dolorós.

Pau Brugada

I al mateix, el músic banyolí Pau Brugada presentarà En blanc, el seu segon àlbum com a cantautor, amb melodies meloses, a cavall entre el rap, el pop i el neo-soul.

Irene Reig

Pel que fa a música clàssica i músiques del món en aquest primer semestre, s’obrirà al gener amb el concert que la compositora i saxofonista Irene Reig, una de les representats més destacades de la nova generació catalana de músics de jazz, oferirà liderant el seu trio.

Moisés P. Sánchez Invention Trio

Al febrer, el pianista Moisés P. Sánchez, artista resident de l’Ateneu-Centre Municipal d’Estudis Musicals oferirà el primer concert de la seva residència artística on recrearà les Invencions de Bach, amb uns arranjaments que permeten apreciar la seva personalitat jazzística i creativa.

Jove Capella Reial de Catalunya

Al març, la Jove Capella Reial de Catalunya portarà a Banyoles Lagrime d’amante al sepolcro dell’amata, i a l’abril, la Gio Symphonia & Elena Tarrats presentaran Ticket to ride: Bach, The Beatles, Glass, Bowie.

 

Al maig la programació de música clàssica inclourà el segon concert de la residència artística de Moisés P. Sánchez, en aquesta ocasió en quartet i revisitant el disc Dedication gravat a Nova York el 2010.

The Ministers of Pastime

I al juny, la programació es tancarà amb el concert que The Ministers of Pastime oferiran amb un repertori dels segles XVII i XVIII.


Teatre familiar

Bunji, la petita coala

Pel que fa al públic familiar, que organitza l’entitat Ttela Banyoles, la programació d’aquesta temporada s’obrirà al gener al Teatre Municipal amb Bunji la petita coala, de Festuc Teatre.

an-ki

Al març, s’inclourà An-ki de la companyia Ortiga a la Factoria d’Arts Escèniques i al Teatre Municipal Els ocells ho fan i les balenes i les puces també de la companyia Obskené, que debuta al teatre familiar amb una peça divertida per part de la sexualitat.

Mira miro

A l’abril, i dins la setmana de la dansa, es podrà veure a la Factoria d’Arts Escèniques l’espectacle MiraMiró de la companyia Baal Dansa.

Gregaris

La temporada familiar es tancarà al maig amb l’espectacle de circ Gregaris de Soon Circus., que es farà a la plaça Xesco Boix.


Programació cinema

L’Auditori de l’Ateneu continuarà aquest primer semestre de l’any oferint una programació estable de cinema amb les propostes del Documental del Mes i del Cicle Gaudí, impulsat per l’Acadèmia de Cinema en Català amb el suport de la Generalitat i les diputacions catalanes. I també continuaran les propostes de cinema familiar que han tingut molt bona acollida.

Com a novetat, Cultura Banyoles s’ha adherit al Cicle de Cinema Familiar, CinemaXic, d’Òmnium Cultural.


Venda d’entrades

La venda d’entrades per a la nova programació de Cultura Banyoles s’iniciarà demà dijous i es podran comprar al web de Cultura Banyoles a www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament, demanant cita prèvia.


Cinema i poesia, a la biblioteca

Pel que fa a la programació de la biblioteca de Banyoles, la programació d’aquest semestre inclou la quarta edició del cicle Cinc cèntims de creació local, que es farà entre els mesos de gener i març i que es dedicarà aquest any al cinema analitzant les obres de directors banyolins com Albert Serra, Isaki Lacuesta i Christophe Farnarier.

En aquest semestre se celebrarà també la segona edició del cicle Vers l’estany, conduït per l’escriptor i periodista Joan-Lluís Lluís i que comptarà amb Carles Rabassa, Maria Callís Cabrera, Lluís Calvo i Míriam Cano.

De la programació de la biblioteca, continuaran també les activitats per al públic familiar amb L’hora del conte, el Biblionadons i l’Story Time, així com els clubs de lectura, tant per a adults com infantil, i les presentacions mensuals al Museu Darder de novetats literàries, de còmics o de revistes que tinguin una vinculació amb Banyoles i comarca o per la seva importància.


Exposicions temporals, als museus

Pel que fa als Museus de Banyoles, l’activitat continuarà centrada en el Museu Darder per les obres del Museu Arqueològic.

Al gener, s’inaugurarà l’exposició temporal La imatge impresa de les cultures visuals de l’antifranquisme.

Els anys de l’Assemblea de Catalunya i a partir de l’abril es podrà veure (In)visibles i (O)cultes, que recupera la trajectòria de 25 dones científiques.

Per aquest primer semestre de 2023, els Museus de Banyoles continuaran també amb la programació habitual d’activitats als diferents equipaments patrimonials de la ciutat, amb activitats adreçades tant al públic adult com al familiar.

A més, també s’han organitzat activitats coincidint amb La Nit dels Museus quan s’estrenarà Nocturnae nuptiae, una visita teatralitzada gratuïta que reviu una nit molt especial per als habitants de la vil·la romana de Vilauba: una cerimònia de casament a la romana.

Sarajevo i els recs de Banyoles, a Can Tarradas. Pel que fa a l’espai expositiu municipal Can Tarradas, fins al febrer es podrà veure l’exposició Sarajevo, guerra i pau, amb fotografies de Gervasio Sánchez sobre la guerra de Sarajevo, que inclourà una conferència i un col·loqui.

Al març, s’inaugurarà l’exposició Recs: Banyoles i l’aigua, comissariada per Ramon Folch, que repassa la vida social, econòmica, urbanística i ambiental de Banyoles al voltant dels recs.


 

Venda d’entrades

La venda d’entrades per a la programació de Cultura Banyoles, es podran comprar al web de Cultura Banyoles a www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament, demanant cita prèvia. La programació continua adaptada a les restriccions per la Covid-19.


Consulta tota les activitats de cultura aquí


Banyoles i el Pla de l’Estany està impregnada de cultura. La programació cultural de la nostra comarca està bandada de qualsevol tipus d’activitat cultural: música, dansa, teatre, cine, literatura…

N’hi ha que diuen que la causa de tanta és l’aigua de l’estany i de seva zona lacustre.


Museus de Banyoles i la cultura

Les activitats dels museus centren la seva pròpia programació de Cultura Banyoles en visites guiades, visites teatralitzades, tallers, conferències… per a adults i famílies.

La ruta del rec Major, la visita guiada a través de la Banyoles Medieval, la visita teatralitzada Anem al museu amb el Senyor Darder! i el Robatori sacríleg al Monestir de Banyoles, la Visita al Parc Neolític de la Draga, el exposicions, Vilauba en 3D són algunes de les propostes mensuals dels Museus de Banyoles per a un públic general.

En canvi, per al públic infantil o familiar proposen aquestes: Exploradors de l’Estany, el joc de Banyoles, els contes amb titelles d’en Blauet, Nuptialis, Descobreix el Museu Arqueològic!, Avui fem de neolítics…

Durant el dia internacional dels Museus o les Festes Majors de Banyoles, els museus de Banyoles ofereixen una jornada de portes obertes. D’aquesta manera, tots aquells que tinguin curiositat per poder visitar les diverses instal·lacions del municipi ho podran fer de forma gratuïta.

El Concurs de fotografia de la natura que recull les millors fotografies presentades en cada convocatòria és organitzat pels museus de Banyoles, entre altres, com  l’entitat sense ànim de lucre com Limnos.

Totes les activitats dels museus ajuden als banyolins i als visitants a conèixer millor el seu patrimoni!

 


Biblioteca comarcal

La Biblioteca comarcal de Banyoles es va inaugurar l’any 1997 i forma part del Sistema de Lectura Pública de la Generalitat de Catalunya. Aquest espai compta amb diferents àrees: infantil i familiar, audiovisuals, consulta, informació i préstec, diaris i revistes, accés a ordinadors i espais de silenci per estudiar, llegir i treballar amb la màxima tranquil·liat possible. A més, a banda dels diversos serveis que s’hi ofereixen, també s’organitzen activitats de foment de la lectura destinades a tot tipus d’edats, com ara; clubs de lectura, presentacions de llibres, cicles de literatura, i moltes coses més! 

 

A l’estiu, el cicle Lletres al claustre és un recurrent al Claustre del Monestir de Sant Esteve on cada any presenten un escriptor diferent (Josep Carner i Dostoievksi han siguts els escollits ens edicions passades).

Durant cada mes de juliol, la Biblioteca de Banyoles es posa al banyador i, coincidint amb l’inici de la temporada de bany, la biblioteca s’instal·la cada dijous de juliol a la Caseta de Fusta per oferir als banyistes servei de lectura i consulta de diaris, revistes o còmics amb el Biblioestany. Aquesta proposta resulta ideal per a aquelles persones que volen gaudir d’un bany refrescant durant els dies d’altes temperatures, però, que al mateix temps volen aprofitar per endinsar-se en el món de la lectura.

La biblioteca comarca centra la programació de Cultura Banyoles en activitats de lectura, clubs de lectura, presentaciones de llibres, cicles de literatura…

 

 


 

La cultura i la música a Banyoles

 

La música forma part de la cultura i patrimoni cultural de Banyoles i el Pla de l’Estany.

A l’estiu, és època de festivals com:

  • L’(a)phònica – el Festival de la Veuque a part d’oferir actuacions musicals les combina amb diverses activitats culturals i lúdiques i socials paral·leles. Cada any s’ofereixen noves cartelleres on es pot observar l’aparició d’artistes i estils musicals molt diferents, d’aquesta manera, cadascú pot assistir en aquells esdeveniments que s’adaptin més als seus gustos.  A més, una gran majoria dels actes oferits són d’accés gratuït.
  • El Nit de Bosc que se celebra al bosc del barri de Can Puig.
  • El festival internacional de folk Ethno Catalonia, que convida a grups d’arreu del món per mostrar-nos el seu patrimoni més folklòric.
  • El Festival Càntut a l’hostal que recupera les canons populars que ens han arribar a través del boca orella.
  • El Birravenut que combina la cervesa artesana i la música al muncipi de Vilavenut
  • Concerts i espectacles de final de curs de l’Escola Municipal de Música a diferents escenaris de Banyoles, complements perfectes de la programació estable que se celebra tot l’any.

 


 

Exposicions

Banyoles té diferents espais expositius:

  • Can Tarradas 
  • També resulta força interessant visitar  el Museu Arqueològic que està situat a l’edifici gòtic de la Pia Almoina. El Museu recull una important col·lecció es vincula al territori a partir dels diferents jaciments que es troben al municipi i a banda això, també s’hi pot trobar informació sobre l’adaptació i transformació dels homes en el transcurs del temps, al medi marcat pel fenomen lacustre de l’Estany de Banyoles. A més, les fotografies guanyadores del x Concurs de fotografia de la natura s’exposen al Museu Arqueològic, on també es presenten els guanyadors.
  • A la Fundació Lluís Corominas es poden trobar diverses activitats relacionades amb l’àmbit de l’art, l’atenció a les persones, la  conservació de la natura i els animals i de l’entorn paisatgístic. A més, les diverses temàtiques estan dividides en espais:  l’Espai Eat Art, l’espai El Puntal – laboratori de les arts i l’espai Garage a Banyoles; l’espai La Perpinyana a Porqueres i l’espai Isern Dalmau, a Barcelona.
  • En canvi, la Llotja del Tint de Banyoles ha deixat de funcionar com a sala expositiva, tan popular durant el col·lectiu Tint Banyoles i, posteriorment amb la nova generació d’artistes TintXXI. Actualment acull diferents actes, com per exemple, el Festival de Màgia de Banyoles

 


L’àrea de Patrimoni i Cultura de l’Ajuntament de Banyoles aposta per la cultura i publica les activitats de Banyoles a Facebook, a l’Instagram i a la seva web.

Paral·lelament, i dins les activitats de Cultura Banyoles, es podran veure també els concerts i espectacles de final de curs de l’Escola Municipal de Música i de l’Aula de Teatre. També per als mesos d’estiu s’han programat noves edicions del casal d’estiu ‘Que comenci!’, organitzat conjuntament per l’Escola Municipal de Música i l’Aula de Teatre, i el casal d’estiu dels Museus de Banyoles.

A més, aquest estiu se celebrarà també a Banyoles una nova edició de l’(a)phònica, el festival de la veu de Banyoles, que tindrà lloc entre el 24 i el 27 de juny, i se  que es farà del 23 de juliol a l’1 d’agost.


Mira l’agenda cultural aquí

organizacion sin animo de lucro;0
ajuntament de banyoles passeig;0
sitio web de sociedad;0
web de sociedad y cultura;0

cultura banyoles cat;0
companyia addaura teatre;0
addaura teatre visual;0
crear cuenta nueva;0
www cultura banyoles;0
triangle down paginas;0
ver mas triangle down;0
has olvidado los datos;0
paul klee segons;0
surt a passejar? a partir;0
suis paul klee;0
l?artista suis paul;0

internacional dels museus;0  Llotja del Tint de Banyolesorganizacion sin animo de lucro;0 cultura banyoles en facebook;0

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns! 

EL QUE NECESSITES A un sol clic