Projecte de reforma i ampliació del Museu Arqueològic

projecte de reforma i ampliació del Museu Arqueològic

L’equip Birulés, Cabré, Romans, Arquitectes serà l’encarregat de redactar la proposta definitiva, que inclou també la urbanització de l’entorn

L’Ajuntament de Banyoles ha presentat avui la proposta guanyadora en el concurs públic per al projecte de remodelació i ampliació del Museu Arqueològic Comarcal, una de les intervencions arquitectòniques més importants del mandat. L’equip Birulés, Cabré, Romans, Arquitectes, que va presentar la proposta Omeia, s’encarregarà de redactar la proposta definitiva de projecte bàsic i executiu per a la reforma i ampliació del Museu, amb un pressupost de 140.000 euros.

La Junta de Govern de l’Ajuntament de Banyoles va aprovar l’estiu passat treure a concurs públic el projecte de remodelació del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (MACB), una de les intervencions arquitectòniques més importants de l’actual mandat, després que els serveis tècnics de l’àrea d’Urbanisme i la direcció dels Museus de Banyoles de l’àrea de Cultura i Patrimoni Cultural elaboressin el plec de bases en col·laboració amb el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) de Girona.

L’equip d’arquitectes guanyador serà l’encarregat de redactar, amb un import estimat de 140.000 €, el projecte bàsic i executiu, també de direcció d’unes obres que afectaran tot l’edifici, per a la reforma i ampliació del MACB, així com de la urbanització de l’entorn.

El concurs va ser obert i els candidats van haver de passar diferents fases eliminatòries.

Després de superar la fase prèvia i la primera fase, es van seleccionar cinc candidats, d’acord amb els criteris de selecció establerts, i se’ls va convidar a presentar una proposta anònima. A finals de l’any passat, el jurat, format pel regidor d’Urbanisme, dos tècnics de l’Ajuntament de Banyoles (d’Urbanisme i de Cultura), l’arquitecte redactor del Pla Especial de Protecció del Patrimoni i dos arquitectes nomenats pel Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, va escollir com a proposta guanyadora Omeia de l’equip Birulés, Cabré, Romans, Arquitectes.

En la seva resolució, el jurat destaca que Omeia és “coherent i respectuosa, no només amb les preexistències del conjunt d’edificis que constitueixen avui el museu, sinó també amb l’organització plantejada des de l’avantprojecte i, en aquest sentit, possibilita que el seu acabament sigui factible tant des del punt de vista constructiu com econòmic”. A més, valora favorablement “la millora dels espais a l’entorn del museu, especialment la plaça que es forma al sud de la muralla, resultat d’anivellar les antigues hortes amb el nou carrer de la Pia Almoina i obrint-lo a la zona verda existent”. El jurat destaca també del projecte Omeia la proposta d’ampliació “com un objecte totalment independent de l’edifici principal”.

L’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha destacat que el projecte de remodelació i ampliació del Museu Arqueològic “serà un dels projectes més importants del mandat que ens permetrà completar el projecte i també incidir urbanísticament a l’entorn del museu i del carrer Pia Almoina”.

Per la seva banda, Frederic Cabré, membre de l’equip guanyador, ha destacat que el projecte Omeia “intenta fer conviure els valors històrics de l’edificació amb un ús públic, a la vegada que conviu amb l’activitat del museu” i ha afegit que, pel fa al projecte d’ampliació, “es preveu que l’edificació sigui un nexe entre la ciutat nova i la ciutat vella”.

El projecte de reforma i ampliació del Museu Arqueològic compta amb el suport de la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat.

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!