QUÈ ÉS L’ARTROSI

Clínica Salus Banyoles
Dr. Àlex Muset Lara
Num. col·legiat 25671
Especialitat: Traumatologia i Ortopedia

L’Artrosi és el desgast progressiu del cartílag articular. Causa dolor, rigidesa i incapacitat funcional. Aquest desgast de les articulacions és originat per l’ús de les articulacions amb l’edat, i a causa de defectes congènits del cartílag.

L’Artrosi apareix quan es produeix un desequilibri entre la fabricació i la destrucció del cartílag. Quan disminueix el gruix del cartílag es produeix un acostament dels dos extrems ossis (pinçament articular) provocant fissures al cartílag, que arriben fins a l’os. Aquest procés de degeneració del cartílag articular, posteriorment provocarà la destrucció de la superfície articular. 

Clínica Salus Banyoles

Amb l’edat augmenta la freqüència d’afectació, malgrat que no és una conseqüència ineludible d’envelliment articular. L’Artrosi pot afectar totes les articulacions del cos, però apareix majoritàriament a les articulacions de càrrega com ara el genoll o el maluc, així com la columna i els dits de les mans. Hi ha determinats factors que augmentaran el risc de patir una degeneració articular, com ara l’obesitat, l’excés d’activitat física i laboral, i la càrrega genètica.

La malaltia degenerativa del cartílag evolucionarà en diverses fases: 

➡ Inicialmen, el cartílag es debilita i es trenca, perdent elasticitat. 

➡ A la fase següent, perd gruix. 

➡ A la fase final, l’extrem de l’os deixa d’estar recobert pel cartílag exposant-se a la fricció i a la càrrega per la qual no està preparat. Consegüentment, l’os es torna més dur i compacte per poder resistir la pressió a la qual es troba sotmès.

El símptoma fonamental de l’artrosi és el dolor, inicialment apareix amb el moviment i millora amb el repòs tot i que en fases avançades de la malaltia pot aparèixer també durant un període de descans. Un altre símptoma característic és la inflamació articular i les crepitacions durant la mobilització de l’articulació.

Actualment no hi ha un tractament curatiu per a l’Artrosi, però sí que hi ha teràpies mèdiques que poden alleugerir i millorar la simptomatologia per millorar la qualitat de vida del pacient. L’objectiu fonamental del tractament és alleugerir el dolor i mantenir la capacitat funcional.

A la Clínica Salus comptem amb un equip de traumatòlegs que poden atendre a les persones que pateixen aquesta malaltia i ajudar-les a pal·liar el dolor.

Dr. Àlex Muset

Clínica Salus Infirmorum

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!