QUÈ FER AMB L’ARTROSI?

Clínica Salus Infirmorum

QUÈ FER AMB L’ARTROSI?

QUÈ FER AMB L’ARTROSI?

L’artrosi és una degeneració crònica i irreversible del cartílag articular, provocant dolor en les articulacions afectades. El dolor empitjora severament la qualitat de vida i és la principal causa d’abús d’antiinflamatoris. Els llocs més freqüents on afecta aquesta malaltia són la columna cervical i lumbar, genoll i maluc.

L’artrosi afecta en un 40% de la població major de seixanta-cinc anys. La seva causa és multifactorial: genètica, edat, microtraumatisme, debilitat muscular, obesitat… La possibilitat de patir artrosi en persones obeses és 7 cops superior a les persones amb normo pes. Per això, petites pèrdues de pes de 4-5 kg pot disminuir el risc d’artrosi del 50% segons la societat d’endocrinologia i reumatologia espanyola i en un 31% la necessitat de cirurgia.

QUÈ FER AMB L’ARTROSI? El múscul quàdriceps, que trobem a la cuixa, actua com a important amortidor de les forces que rep el genoll per la qual cosa la pèrdua de potència d’aquest es veu relacionada amb l’aparició i/o
empitjorament de l’artrosi. És per aquestes dues causes, obesitat i debilitat muscular, que l’exercici físic és un dels pilars fonamentals pel tractament de l’artrosi. Es recomanen exercicis de tonificació i enfortiment muscular sigui a un gimnàs o a casa; l’exercici aeròbic com caminar 30 min/dia i el ciclisme; activitats aquàtiques, ja que redueix l’impacte a les articulacions.

A més a més, tractaments complementaris com poden ser els condroprotectors (col·lagen, condroitin, glucosamina, magnesi, calci, zinc…), que ajuden a mantenir el gruix de cartílag articular, milloren el dolor i disminueixen la necessitat d’antiinflamatoris, així com les infiltracions de corticoides i àcid hialurònic que també disminueixen el dolor. S’ha vist que l’àcid hialurònic té una duració major, essent entre 4 i 12 mesos.

Per últim, tindríem el tractament quirúrgic: la pròtesi articular, que consisteix a substituir l’articulació per uns components metàl·lics restituint la funció habitual. Malgrat ser un tractament amb altes taxes d’èxit, hem de tenir en compte que també hi ha complicacions com la rigidesa, el dolor crònic i algunes d’elles greus com la infecció.

Dra. Marta Baraldés Canal

QUÈ FER AMB L’ARTROSI?

Clínica Salus Infirmorum

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!