Reumatologia

Una especialitat mèdica desconeguda

La Reumatologia és una disciplina imprescindible en el diagnòstic, maneig i tractament de la patologia inflamatòria i/o autoimmune aguda i crònica no quirúrgica. Les malalties reumàtiques de l’aparell locomotor representen una de les causes més importants de comorbiditat i invalidesa, i es caracteritza per dolor crònic i deteriorament articular. L’estudi reumatològic inclou múltiples malalties que poden afectar primàriament l’ós, l’articulació i/o el múscul. En altres casos, l’autoimmunitat és clau en el desenvolupament de la patologia, per l’activació de la inflamació, on hi són implicades molècules com el factor de necrosi tumoral i diferents interleucines.

L’objectiu és el diagnòstic i tractament precoç de malalties com l’artrosi o les tendinitis, l’artritis reumatoide, l’artritis psoriàsica, l’artritis microcristal·lines d’urat monosòdic (gota), pirofosfat càlcic (condrocalcinosi) o per cristalls d’hidroxiapatita. Les malalties autoimmunes sistèmiques són menys prevalents en la població, precisant un tractament més específic, destacant: el lupus eritematós sistèmic, la polimiositis i dermatomiositis, l’esclerosi sistèmica progressiva, la síndrome de Sjögren, etc. Capítol a part, són les espondiloartropaties inflamatòries cròniques com l’espondilitis anquilosant, l’artritis reactiva o associada a la malaltia inflamatòria intestinal. En el camp de l’ós, s’estudia l’osteoporosi associada a factors de risc i/o postmenopàusica i la malaltia de Paget, processos que requereixen un tractament específic i individualitzat. Per últim, les vasculitis més prevalents (Polimiàlgia reumàtica, arteritis d’Horton), i d’altres infreqüents (PAN, Wegener, Churg-Strauss, Takayasu) són motiu de consulta.

Malalts amb artritis no traumàtica, afectació de parts toves (tendinitis, bursitis) reiterades, lumbàlgies inflamatòries, així com malalts amb malaltia inflamatòria intestinal, psoriasi cutània, gota, lesions a la pell no filiades o que presentin fenomen de Raynaud, o patologies amb trastorns de l’aparell locomotor, precisen un estudi per descartar processos silents dels comentats.

S’ha ampliat el nombre de tècniques diagnòstiques, des d’un test de Schirmer per la Síndrome de Sjögren, a l’estudi del líquid sinovial per microscopi de llum polaritzada, capil·laroscòpies periunguials pel fenomen de Raynaud. La més coneguda és l’ecografia de parts toves, articular i muscular per confirmar lesions tendinoses, articulars i musculars.

Les malalties reumatològiques necessiten un diagnòstic precoç i un inici ràpid i individualitzat del tractament, ja que l’impacte en termes d’invalidesa, qualitat de vida i cost econòmic representen un gran problema sociosanitari.

 

Dr. Hèctor Corominas Consulta a la Clínica Salus Infirmorum de Banyoles Director del Servei de Reumatologia i Malalties autoinmunes de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de BarcelonaDr. Hèctor Corominas

Consulta a la Clínica Salus Infirmorum de Banyoles

Director del Servei de Reumatologia i Malalties autoinmunes de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona

 

 

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!