Utilitzes tota la roba que tens?
Segurament, probablement, la teva resposta sigui NO.
Hem arribat a moments d’acumulació mai vistos anteriorment i no ens preguntem per què.
Evidentment, no necessitem tot el que tenim, però ho tenim “per si un cas”. Per poder escollir roba diferent cada dia fem el que fem, per poder escollir colors i textures per conjuntar o per tenir opció si aquell dia ens ve de gust. Recanvis. Per si un cas. Hem generat “apego”, també, a objectes tèxtils i a vegades no ens en desprenem per records i vivències associades. Utilitzes tota la roba que tens?
Un cop vaig llegir una frase que deia: “ens resulta més fàcil pensar en la fi del món que en la fi del capitalime“. Realment, el sistema econòmic que tenim i que ha provocat tants desequilibris arreu, és només això: un sistema econòmic (entre els molts que hi ha hagut al llarg de la història) que ara sembla que té una crisi mortal. Noves maneres de fer estan arreu i creixen exponencialment.
L”acumulació sempre genera estanquitat, grans espais on haver de guardar tot això, grans rentadores si ens canviem constantment de conjunt. Capital per a invertir en un nou model? La moda, o el mercat, també ens empeny fort cap allà, perquè sense el consum constant, l’economia que ens hem inventat no funciona. Però podem mirar-ho diferent:
Si realment no ho necessitem, podem fer més espai per a viure dins nostre i a la nostra llar? Podem alleugerir la càrrega de l’acumulació simplificant, fent una anàlisi serena del que utilitzarem, i REDUIR.
Marie Kondo és un personatge destacat que ha plantejat una opció al respecte basada en l’ordre i en l’emoció que ens produeixen els objectes, però el més important és que ha posat sobre la taula l’absurditat de la quantitat i com dificulta l’acumulació i el desordre. Fixa’t com doblega la roba seleccionant només el que utilitzem de veritat.Utilitzes tota la roba que tens?
Hi ha moltes veus que ja mostren una tendència clara cap a una manera de viure senzilla que ens produeixi més confort i espai per a viure. El Minimalisme és una corrent que aboga per ser capaç de viure bé amb poc, o millor dit, de viure millor amb poc. I prendre consciència de tot el que no utilitzem a casa.
A poc a poc, el temps, l’espai i el benestar estan adquirint més importància. La qualitat de vida es va referint a aquests conceptes més que a la quantitat de diners acumulats.
-
- Podem donar la roba a algú proper
- Generar mercats d’intercanvi on trobar el que es necessita sense consum monetari i donar el que no es vol
- Utilitzar la roba per a Reciclar-la en altres fins:
-
-
- Es poden fer treballs manuals
- Aprendre costura i transformar-les
- Fer rotlles de paper de cuina rentables o paper WC rentable també.
- Tenyir-les d’un color diferent amb productes naturals.
-
-
La CREATIVITAT es pot disparar aquí, i ara que ve una època de consum exagerat, poder gaudir generant coses insòlites i artístiques.
Us invito a reflexionar sobre els principis del minimalisme i les 5R de la filosofia del RESIDU ZERO per descobrir un sistema de funcionament completament diferent i estimulant!
Vénen aquestes dates nadalenques en moments tan delicats per a moltes famílies, si heu d’acabar comprant, podeu plantejar-vos que sigui a negocis locals, familiars, amb productes fets a prop. A França es va engegar la campanya Noel sans Amazon (Nadal sense Amazon), que ha omplert les xarxes i està tenint ressò també a casa nostra.
Que tingueu bones CELEBRACIONS!!
Laia Riart i Soler – Zero Residu