Sabó fet a casa

Sabó fet a casa
Sabó fet a casa

Quants sabons diferents es necessiten pel nostre dia a dia a la casa i en la cura personal?

Ens hem acostumat a tenir diferents pots de sabons i netejadors per a cada aspecte de la vida: la rentadora, els plats, el terra, el bany, el cos… tots solen ser líquids i de colors i aromes diferents, però, és necessari tanta varietat?

Primer de tot, assenyalar que un sabó és una barreja d’àlcalis i greixos que serveix per a netejar. Aquesta és la base per a tots els sabons. A partir d’aquí es modifiquen els abrasius, les textures, els colors i l’espuma per a generar varietats i marques tantes com n’hi ha al mercat.

Els components que porten els sabons solen ser:

  • Antifúngics i bactericides, donat que són líquids estancats dins un pot, s’ha d’evitar que floreixin.
  • Conservants, aromes i perfums i gelificants.
  • Estabilitzadors per tal que no perdin la textura.
  • Sabó, tot i que hi ha productes que ni tan sols porten sabó, sinó un component que fa espuma i prou.

No cal dir que la toxicitat d’aquests components pot arribar a ser perillosa per a la salut i que molts d’ells provenen de derivats del petroli.

Fent clic aquí, es descarregarà una llista per qui vulgui buscar els components dels sabons que hi ha a cada casa i comprovar-ne la toxicitat. També, vull recordar que a l’article de L’HAM del mes de juliol passat vam anomenar una aplicació mòbil on es pot fotografiar la llista d’ingredients dels productes i en dona una explicació: és l’aplicació INGRED. Us podeu trobar amb un problema a l’hora de trobar tots els components dels sabons que teniu a casa, ja que els productors no estan obligats a posar tots els ingredients que componen els seus productes, com en el cas de la cosmètica o l’alimentació.


QUÈ PODEM FER

Es pot utilitzar un mateix sabó per a fer diferents tasques i, així, reduir pots. Per exemple:

  1. El sabó de plats del terra i la rentadora poden ser el mateix.
  2. El sabó de cos sòlid en pot ser un altre. El sabó de cos sol tenir una alcalinitat més respectuosa amb el pH de la pell, menys abrasiva.

A les botigues de la comarca ja trobem sabons naturals ecològics, que es distingeixen per utilitzar matèries primeres d’origen vegetal (no derivats del petroli i/o substàncies de síntesi), sense tants productes tòxics per a la salut i sovint a granel, evitant envasos innecessaris. Aquests sabons respecten la nostra salut i la del medi.

Però també podem fer nosaltres mateixos el nostre sabó a casa, abans es feia així, i no és pas tan complicat. En un matí pots fer sabó per mesos! A les cases on hi havia llar de foc es solia fer el sabó a partir de la potassa de la cendra, reutilitzant un cop més les restes que generava la casa fent-ne com un lleixiu. També es pot fer amb sosa el sabó i també es poden trobar productes que no són sabó i que renten la roba per exemple, les nous de rentat o la saponària.

La recepta per a fer sabó per a rentar plats i roba amb sosa, és una recepta genèrica, que cadascú pot modificar lleugerament segons gustos propis o afegir aromes, etc.

Atenció: aquest és un procediment que s’ha de fer a l’aire lliure i s’han de mantenir unes mesures de protecció bàsiques donat que la sosa al diluir-se en aigua s’escalfa molt i deixa anar vapors que no s’han de respirar. Tot i que compartim la fórmula, és recomanable fer-ho en un espai segur, acompanyat d’una persona experta en l’elaboració dels sabons o que n’hagi fet d’altres vegades. També podeu buscar tallers d’elaboració de sabons casolans, per fer un primer acostament.


RECEPTA SABÓ PER A ROBA i PLATS AMB OLI RECICLAT

Ingedients:

  • 1 kg oli usat ben filtrat
  • 135 g de sosa càustica
  • 400 ml d’aigua destil·lada
  • Aromes naturals, olis, colorants (opcional)

Elaboració:

 • Abans de començar, posar-se guants i proteccions adequades.
 • Filtrar molt bé que l’oli abans de fer la recepta, per tal que no contingui restes de menjar.
 • Posar la sosa en un pot de vidre i després l’aigua destil·lada a sobre, a poc a poc. Remenar amb un pal de fusta. Protegir-se: la temperatura de la barreja pujarà molt.
 • Escalfar l’oli ja filtrat a uns 50 °C mentre la sosa comença a baixar de temperatura a poc a poc.
 • Quan la sosa hagi baixat la seva temperatura a 50 °C també (aprox.), posar l’aigua amb sosa a sobre de l’oli calent, a poc a poc, i anar remenant amb una pala de fusta.
 • Quan s’arriba a la traça (textura de crema catalana), afegir (opcionalment) olis essencials, aromes, colorants naturals, etc.
 • Emmotllar i deixar reposar tapat 48 hores. Després de lles quals desemmotllar, tallar si s’escau i deixar curar de 5 a 8 setmanes.
 • Tot el procés pot portar un parell d’hores

Es pot gaudir de sabó durant molt temps. Podeu anar-lo ratllant i utilitzant en forma líquida o fer-lo servir en pastilla. Sense envasos, sense tòxics i bo per a la butxaca també.


Laia Riart i Soler – Residu Zero

Sabó fet a casa

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!