El Consorci de l’Estany allibera vuit tortugues d’estany a les llacunes de Can Morgat
• L’actuació s’inscriu en el marc del post-Projecte LIFE Potamo Fauna, amb la col·laboració de Limnos i els Amics de la tortuga d’estany
• Des del 2010 s’han introduït 158 exemplars de l’espècie a l’Estany i el seu entorn 21/7/2020, Banyoles. El Consorci de l’Estany ha alliberat aquest dimarts vuit exemplars de tortuga d’estany (Emys orbicularis) a les llacunes de Can Morgat. L’acció forma part de les actuacions posteriors al projecte LIFE Potamo Fauna i s’ha realitzat amb la col·laboració del voluntariat ambiental de l’entitat ecologista Limnos i dels Amics de la tortuga d’estany.
Les vuit tortugues que s’han alliberat avui – 5 femelles i 3 mascles – procedeixen del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera i van néixer el setembre de 2018, és a dir, tenen uns dos anys.
L’alliberament s’ha fet aquest matí en un acte que ha comptat amb la presència del president del Consorci de l’Estany, Francesc Castañer; el director del Consorci de l’Estany, Albert Tubert; el coordinador tècnic del Consorci, Miquel Campos; el tècnic del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera (CRT), Joan Budó, i Sònia Amaya, de l’entitat Limnos.
El president del Consorci de l’Estany, Francesc Castañer, ha explicat que “l’actuació forma part dels programes de recuperació de fauna iniciats pel Consorci i estem contents que poc a poc anem recuperant aquest espai natural i actuacions com aquesta ens permeten posar en valor també el voluntariat que col·labora en el projecte com l’associació Limnos o els Amics de la Tortuga d’Estany”. Per la seva banda, el director del Consorci de l’Estany, Albert Tubert, ha destacat que “la tortuga d’estany estava pràcticament extingida a l’Estany i ara amb aquesta actuació s’ha reintroduït i recuperat i hem constatat que s’han adaptat molt bé al medi perquè fins i tot hem detectat cries que han nascut a l’entorn de l’Estany”.
Tortuga d’estany
La tortuga d’estany és una espècie de tortuga aquàtica autòctona que havia desaparegut de l’Estany de Banyoles. Amb aquests exemplars, provinents del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, s’assoleix la xifra de 158 espècimens introduïts a l’Estany i el seu entorn natural des del 2010, quan va començar-ne l’alliberament, en el marc d’un projecte LIFE del Consorci de l’Estany. Entre el 2010 i el 2014 van introduir-se els primers 130 exemplars entre les llacunes de Can Morgat, la llacuna dels Amaradors i la llacuna de Casa Nostra, i entre el 2015 i el 2019, 20 més.
L’espai presenta unes condicions excepcionals per a les tortugues d’estany, que han mostrat una molt bona adaptació al medi i es deixen veure per la zona i desplaçant-se entre punts al voltant de l’Estany, i que es reprodueixen de forma natural a l’Estany almenys des de 2018, quan se’n va detectar un nounat. La consolidació de l’espècie també s’aprecia amb les dades de les captures realitzades pel Consorci al llarg del 2019: de 104 tortugues agafades, 76 són Emys orbicularis, que van ser mesurades, pesades, marcades –si encara no ho estaven– i alliberades posteriorment al mateix indret on van ser capturades.
El tècnic del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, Joan Budó, ha explicat que “des del Centre s’han alliberat unes 700 tortugues en els darrers anys, de les quals 158 s’han alliberat a l’entorn de l’Estany de Banyoles”.
La tortuga d’estany és una espècie de fauna aquàtica greument amenaçada i que està inclosa dins de programes de conservació i recuperació a nivell europeu. La seva
reintroducció, es va incloure en les actuacions de millora dels seus hàbitats i el repoblament d’aquestes dins els projectes LIFE.