Sempre el teu nom, de la psicòloga Carme Busquets, és un clam a la vida i a la veritat

 

  • Dues parelles ben diferents: una basada en els diners, el sexe i la frustració i l’altra, que es debat entre el sagrat i el sacríleg, teixeixen una trama amb tocs de thriller
  • A través d’un relat innovador i transgressor, que convida a unir ment i esperit, l’autora fa una anàlisi magistral de la psicologia dels personatges

Sempre el teu nom, de la psicòloga Carme Busquets, és un clam a la vida i a la veritat


L’abús sexual consentit és una de les vivències per les quals passa una de les protagonistes La unió de la part mental i espiritual porten a la plenitud.

Carme Busquets, psicòloga, amb més de 20 anys de trajectòria, així ho ha constatat: viure seguint el dictamen només d’una d’aquestes parts, en canvi, divideix a la persona i impedeix que l’ésser humà pugui assolir la felicitat en majúscules.

Sota aquesta certesa, Carme Busquets, apassionada de l’escriptura, narra –amb un enfocament innovador i un punt transgressor- aquesta dualitat de l’ésser humà en la novel·la Sempre el teu nom (Ed. Llibres Parcir) a través de dues parelles ben diferents entre si: una aparentment ideal,  però basada en els diners, el sexe, la frustració i els secrets; i l’altra, que es debat entre el sagrat i el sacríleg.

 

Les vides dels quatre protagonistes s’entrellacen en un joc de miralls i d’oposats units per un fil invisible que aboca al lector a un seguit de preguntes existencials.

Sempre el teu nom, escrita a foc lent durant cinc anys, conté molts ingredients que, per la seva combinació sorprenent, la converteixen en una novel·la que intriga i atrapa al lector des de la primera fins a l’última pàgina. “És un llibre trampa perquè quedes enganxat a la teranyina que van teixint els diferents personatges.

El lector s’hi pot sentir identificat. Tots hem patit i som susceptibles de patir”, assegura.

A partir de les diferents experiències que viuen els protagonistes, Busquets, màster en Psicologia clínica i de la Salut, fa una anàlisi magistral de la psicologia dels personatges. “La novel·la posa al descobert els valors que ens mouen.

Si som feliços i si portem la vida que volem portar. Per la intensitat de la història, inevitablement la novel·la remou: atrapa al lector i no deixa indiferent a ningú”, indica l’autora.

La parella d’en Carles i l’Àuria tenen un sexe buit, l’Àuria pateix abús sexual consentit, es casen per les aparences, els costa dir la veritat… Es veuen abocats a un seguit de situacions tèrboles.

En Carles és un editor de Girona de casa benestant, que està lligat a aquesta jove, una ballarina de Music Hall. Ell no té la personalitat necessària per afrontar les coses. S’enamora de la ballarina i ella, que és de classe baixa, s’hi aboca perquè li interessa la posició.

Aleshores, es van produint infidelitats i l’Àuria queda embarassada de l’Elisabeth, que fa passar com a filla d’en Carles. A partir d’aquí, aflora en la mare un dels aspectes més negres de la maternitat en 3 una trama que els experts han catalogat com a thriller.

El matrimoni es manté de cara a la galeria, però com a persones es van deteriorant.

L’altra parella és en Marc, un capellà, i la Laura, una noia jove. Provenen de mons diferents, però conflueixen en un punt: l’espiritualitat. Es desviuen l’un per l’altre i pateixen una obsessió amorosa. “La dependència emocional i una baixa autoestima deriva amb personatges de poc equilibri psicològic.

Arrastren ferides profundes, amors soterrats… i aquest malestar el tradueixen a les relacions de parella i s’hi relacionen de forma destructiva i obsessiva”, aclareix Busquets. El relat d’en Marc i la Laura es llegeix, de fet, més en els silencis que no pas en paraules. Les dues parelles esdevenen en el fons un contrapunt perfecte per explicar aquesta obra que, segons l’autora, significa “un crit a la veritat i a la vida”. “La novel·la és el cos articular que uneix la part mental i l’espiritual”, assegura.

L’estany de Banyoles és l’escenari principal on transcorre la major part de la història. El lector podrà endinsar-se en els seus racons encantadors i també misteriosos, com ara l’estanyol de la Cendra, on s’ambienten els capítols del thriller. “La bellesa de l’estany embolcalla la sordidesa de la història.

Una història que té dues cares: la dolça i la fosca”, especifica. Precisament, per teixir la novel·la, l’autora passejava sovint vora l’estany o el mateix estanyol de la Cendra, i així captar la seva essència.

Allà escrivia paràgrafs que després recuperava en l’elaboració de la novel·la. L’obra també transcórrer al monestir de Sant Daniel de Girona, on Busquets va fer-hi una estada.

Durant el procés de redacció, l’autora confessa que deixava que els personatges parlessin per ells mateixos i expliquessin les seves pròpies vivències. “En cap moment vaig pensar en escriure-la d’una determinada manera. És una novel·la que no està basada en una estructura rígida, sinó que s’ha escrit sobre ella mateixa. Entre tots (en referència als personatges) l’hem tirat endavant.

Feia com de mèdium. Jo els deixava parlar”, ironitza. El llenguatge utilitzat al llarg de l’obra també exemplifica el sentit de les dues històries: en una hi ha un realisme màgic i l’altra (la parella més mental) conté frases més curtes.

D’aquesta manera, s’evidencia la diferència entre el tarannà d’una parella i l’altra. Sempre el teu nom, que té un cost de 22 euros, acaba amb una dissertació sobre la veritat, l’amor, la vida, la llum i els camins…

Una invitació a deixar enrere la foscor i a caminar cap a la llum. Segons Busquets, “la nostra part més inconscient, a causa de les exigències de la societat actual, està molt oblidada perquè allò espiritual s’associa a una part religiosa i això genera resistència.

Quan es connecta, però, amb alguna cosa més, com és una energia, una vibració o una llum, la gent té una altra plenitud a la vida”. L’autora, que ja està treballant en una nova novel·la, confessa que escriure-la ha obeït a una “crida i una vocació interna”.

“Abans del confinament, ja feia confinaments d’escriptura. L’escriptura és molt gelosa i ha estat una prioritat meva durant molts anys. He hagut de renunciar a algunes coses per dedicar-me plenament a l’escriptura, però ha estat com un desvari molt gratificant. Un procés molt màgic”, conclou Busquets.

Compra el llibre aquí!

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!