Sergi Unanue pedalejarà 7.000 km per Europa en bicicleta de bambú
- Serà la primera vegada a la història que es viatja des del punt més meridional del continent fins al més septentrional en un vehicle com aquest
- L’objectiu és conscienciar sobre l’impacte de l’home en el medi ambient i promoure maneres de moure’s més sostenibles
- És una aventura ideada durant la pandèmia i adaptada a la pandèmia
El periodista de viatges i aventures de Banyoles, Sergi Unanue, comença una nova expedició, la primera d’ençà de l’inici de la pandèmia. En aquesta ocasió, creuarà tot Europa, des de la Punta de Tarifa (Espanya), fins al Cap Nord (Noruega), els punts que representen les coordenades més meridionals i septentrionals del vell continent, respectivament. Ho farà en una bicicleta construïda amb bambú. Serà la primera vegada que es realitza aquest recorregut en un vehicle d’aquestes característiques, la construcció del qual equival a una petjada de carboni molt menor que la que es produeix en la fabricació d’una bicicleta metàl·lica convencional. L’objectiu és conscienciar sobre l’impacte de l’home en el medi ambient i promoure maneres de moure’s més sostenibles.
L’aventura comença el 25 de maig des de la Punta de Tarifa. L’itinerari el portarà per set Estats diferents (Espanya, França, Bèlgica, Països Baixos, Alemanya, Dinamarca, Suècia i Noruega) en un recorregut d’uns 7.000 quilòmetres que durarà prop de quatre mesos. Un cop arribi al Cap Nord, es valorarà la possibilitat d’allargar l’expedició cap a nous països i continents, potser fins i tot per tot el món, segons com es trobin les fronteres en aquell moment. Farà parada, entre d’altres llocs, a Madrid i Barcelona. Durant el viatge, podrà observar els diferents paisatges que ofereix Europa, des de les platges d’Andalusia fins a les desèrtiques esplanades del cercle polar àrtic, passant per la Costa Brava, els prats francesos, els camps d’Holanda o els fiords noruecs. El projecte posarà en el punt de mira els espais naturals en un moment en què es recomana evitar el contacte entre persones.
Aquesta serà la primera aventura per a Unanue d’ençà que va començar la pandèmia. Fins llavors, havia estat explorant Àsia durant gairebé dos anys, un període durant el qual va protagonitzar diverses expedicions que van causar un gran interès. Entre elles, la que el va convertir, juntament amb Dani Benedicto, en el més jove del món en creuar l’Himàlaia a peu sense assistència, després de recórrer més de 1.700 km en 99 dies pels camins més alts i perillosos del planeta. També va comprar cavalls a Mongòlia per endinsar-se a l’estepa mongola i aprendre més de les famílies nòmades; va anar caminant des del sud de Vietnam fins a Tailàndia, creuant Cambotja sencera només a peu; i va recórrer els racons més desconeguts del Vietnam en motocicleta, entre d’altres.
Normalment, el viatge en les seves travessies ha estat sempre vinculat al contacte amb la gent local, fil conductor de les seves experiències a l’estranger. En aquesta ocasió, però, començarà una aventura adaptada a les circumstàncies actuals. Amb la bicicleta i el material d’acampada, preveu estar més en contacte amb la naturalesa que mai, posant especial èmfasi en els paisatges del continent, que sovint son oblidats per la gran oferta cultural del territori.
Com sempre, explicarà el seu dia a dia a través de les xarxes socials sota el nom de Los Viajes de Walliver, sobretot a Youtube, Twitch i Instagram. En poc més d’un any ha acumulat més de 100.000 seguidors que no es volen perdre les aventures que li succeeixen per tot el planeta.
La bicicleta de bambú
El bambú és un material sostenible i fort que es pot utilitzar en la construcció de bicicletes, eines del camp i fins i tot ponts i edificis. Aquesta planta tan útil és considerada per molts la matèria prima del futur. Comparat amb els materials convencionals que s’utilitzen per fabricar bicis, el bambú és tan lleuger com l’alumini, tan rígid com l’acer i una alternativa molt més sostenible. El bambú ofereix unes característiques naturals que promouen la durabilitat del producte. A més a més, el bambú absorbeix diòxid de carboni (CO2) i allibera un 35% més d’oxigen a l’atmosfera que la majoria d’arbres. No obstant, amb la tecnologia actual és impossible fer una bicicleta completament de bambú, de manera que algunes parts, com els pedals, la cadena o els frens, estan fets amb altres materials. Segons els experts, l’avantatge de la bicicleta de bambú és que “pot absorbir vibracions i xocs com bots al camí, convertint-les en vehicles molt còmodes per fer llargues distàncies”.
Tot i que normalment es vincula aquesta planta amb Àsia, la veritat és que el bambú es pot trobar a pràcticament tot el continent americà i a Àfrica, a causa de la gran quantitat d’humitat que hi ha en aquestes regions. Els últims anys el bambú ha estat agafant molta importància pel què fa a la construcció de productes sostenibles. Es tracta d’una planta amb un creixement molt ràpid i, per suposat, que es renova de manera natural. En la cultura xinesa, el bambú simbolitza la longevitat gràcies a la seva durabilitat, flexibilitat i resiliència. De fet, “Sigues com el bambú” és una dita popular que convida als humans a adoptar les mateixes virtuts que la planta per a tenir una vida llarga, feliç, saludable i pròspera.
Per fer que aquest projecte sigui una realitat, Sergi Unanue col·laborarà amb una empresa portuguesa que es diu bam•bu bicycles. Els seus creadors son dos germans: en Tiago i la Joana Saavedra. El seu objectiu és inspirar viatges èpics i experiències úniques que promoguin el benestar i la mobilitat sostenible.
Cada bicicleta és una obra d’art única construïda a mà al petit taller del germà petit. Quan els dos van coincidir a la Xina, ell es va enamorar del bambú. Els dos van decidir llavors que volien crear dissenys que fossin tan respectuosos com fos possible amb el planeta, limitant l’ús d’altres materials més contaminants.
Sovint els hi agrada recordar el proverbi japonès que sàviament recorda: “El bambú que es doblega és més fort que el roure que resisteix”. Actualment hi ha més de 1.645 espècies de bambú i algunes son capaces d’adaptar-se als climes més freds. El bambú també pot substituir la fusta convencional en molts casos. Paper, entarimats, mobles, carbó, materials per edificis i molt més. A més a més, les fibres del bambú són molt més fortes que d’altres fibres.
Recorregut previst i calendari aproximat
(Actualment la frontera de Noruega es troba tancada com a restricció pel coronavirus. Si continua així un cop arribi allà, a l’agost, l’objettiu final passarà a ser Nuorgam, el punt més septentrional de Finlàndia i de la Unió Europea. Es troba només a 100 km del Cap Nord.)