Sistema educatiu: Quins valors?

Solidaritat, empatia, respecte… aquests són els valors que els professors ens intenten transmetre, però tenen un gran desavantatge: Estem intentant que s’aprenguin dins un sistema totalment competitiu i individual.

Solidaritat, empatia, respecte… aquests són els valors que els professors ens intenten transmetre, ja sigui a partir d’activitats externes, xerrades o fins i tot amb una assignatura; cultura i valors ètics. Tot això pot ser més o menys útil cap al desenvolupament d’aquests valors, però tenen un gran desavantatge: el sistema educatiu no està dissenyat al voltant d’aquests ideals. Estem intentant que aquests valors s’aprenguin dins un sistema totalment competitiu i individual.

 

Un bon exemple d’això són els examens; són proves que avaluen la capacitat de memorització dels alumnes, no la seva intel·ligència (com ens diuen els professors). A vegades, fins i tot ens han dit que “per aprovar aquest examen, heu d’empollar”. Són perfectament conscients que els alumnes amb més memòria tindran més facilitat per treure bona nota, però tot i així feliciten a aquests, i els que han tret una pitjor nota són renyats per no saber-se memoritzar setze pàgines a peu de lletra.  Realment s’està valorant l’esforç en aquestes proves? Si un alumne té més dificultats que un altre però s’esforça tant com ell, és felicitat per la seva dedicació? Quasi mai. Tot això fa que els examens siguin inneccesàriament competitius.

 

A més, realment és just que la nota que representa el nostre treball durant tot el trimestre es recolzi, en gran part, d’una prova que hem de fer en una hora?

A més mai es té en compte les diferents capacitats que poden tenir els alumnes. Tots han de passar pel mateix lloc, fer les mateixes proves, aprendre’s les mateixes setze pàgines. Ara s’estan promovent els grups de reforç o de treball individualitzat, on les persones que tenen més dificultats reben ajuda, però tot i així pensem que falta treballar molt en aquest tema. Una persona que té un gran talent en les assignatures de lletres però que les matemàtiques li costen d’entendre, hauria d’anar a la mateixa classe de matemàtiques que la resta dels alumnes del seu curs? I hauria d’anar, també, a la mateixa classe de llengües? Creiem que s’hauria de dedicar més esforç en potenciar els punts forts de cada alumne, a més de reforçar els dèbils.

 

Podríem dir molt més sobre el sistema educatiu, però dubto que us vingui de gust llegir un tractat de deu pàgines sobre això, per tant ho deixem aquí. Però tranquils, ja farem més articles parlant d’aquest tema!

Per cert, podeu seguir-nos  a l’istagram @ourgenerationbny , i si voleu dir-nos alguna cosa (recomanacions, idees, crítiques, tot el que vulgueu) feu-ho al gmail ourgenerationbny@gmail.com . Moltes gràcies!

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns! 

EL QUE NECESSITES A un sol clic