Fa poc, en una entrevista a la televisió, l’especialista en incendis forestals del cos de bombers ens avisava que el que ha passat a Austràlia, podria passar a Catalunya, i que l’única manera de reduir els efectes d’aquest nou tipus d’incendis, lligats al canvi climàtic, era recuperant el paisatge en mosaic i el pagès local que el mantenia. Però aquest no és l’únic problema de la pèrdua continuada de la pagesia que ha patit el nostre territori al llarg dels darrers 40 anys. L’abandó del camp té efectes ambientals, econòmics i socials importants per a tots nosaltres, els quals, moltes vegades, no en som conscients.
Si hem de triar un efecte d’aquesta pèrdua de pagesia, potser és la pèrdua de sobirania alimentària el que sintetitza més tots els altres efectes. Una societat sense sobirania depèn d’una producció que ve de lluny, i aquesta és, aleshores, una societat vulnerable, sobretot, en situacions de crisi. A més, els aliments que mengem són la nostra manera de relacionar-nos amb l’entorn i amb el planeta. Quan no sabem d’on venen aquests aliments, perdem aquesta relació. No sabem on s’han produït, com s’han produït, ni qui els ha produït. No sabem quina qualitat tenen aquests aliments i l’única manera que tenim per saber-ho, una mica, és confiar en algun segell de qualitat dels diferents que ofereix el mercat (com, per exemple, el segell ecològic). En definitiva, no sabem quin impacte té la nostra compra en el territori i tampoc sabem, o en sabem molt poc, quin impacte té en la nostra salut.
Quan comprem directament al pagès, coneixem la persona i el paisatge on s’han produït els aliments que mengem. Podem visitar la granja i visualitzar el paisatge, al qual estem contribuint en conservar-lo cada vegada que mengem. Podem parlar amb el pagès, preguntar-li sobre les coses que ens preocupen, sobre la manera en què es produeixen els aliments que estem menjant… S’estableix una relació entre productor i consumidor que pot ajudar-nos a crear compromisos per avançar cap a una manera de produir més sostenible.
A Planeses som pagesos. Hem recuperat una finca abandonada a prop de Besalú. Hi produïm pollastres, ous, vaques de llet i de carn, conills, horta (i ara estem començant a plantar fruiters), tot amb el certificat ecològic. Sempre estem oberts a rebre’t per ensenyar-te com treballem i que puguis gaudir del tros de paisatge que cuidem (però avisa’ns, perquè si no ens agafaràs treballant, que tenim molta feina!). Perquè puguis gaudir de manera fàcil de tots els nostres productes, hem obert una botiga a Banyoles. A més, també hi trobaràs productes ecològics d’altres companys que també estan treballant per recuperar la feina de la pagesia a casa nostra (també són projectes que pots visitar!). Volem que per a tu sigui més fàcil poder fer una compra ecològica i de pagesos locals, darrere dels quals hi ha unes persones i uns paisatges que pots conèixer.
En propers escrits t’explicarem què fem a Planeses per a lluitar contra el canvi climàtic, per conservar el nostre paisatge i la seva diversitat, per poder-te oferir productes amb un valor nutricional més alt… i per preservar el futur dels nostres fills i filles.
L’equip de Planeses Agricultura Regenerativa
El Cistell de Planeses
Passeig de la Indústria, 40 – Banyoles – 872.093.337
Google Maps: goo.gl/maps/DBXXdhbg3gmuUjjHA