Són perilloses les serps?

Són perilloses  les serps?

Normalment no, si s’actua amb prudència. Les serps s’amaguen o fugen quan senten apropar-se un humà. Una serp mai atacarà espontàniament l’ésser humà, només ho farà si ella mateixa és atacada o si se sent acorralada; encara que un accident sempre pot ocórrer, per exemple, si les trepitgem involuntàriament.

De les 11 espècies que hi ha a Catalunya només dues són escurçons: l’escurçó pirinenc, present al nord de Catalunya, Pla de l’Estany inclòs; i l’escurçó ibèric, present en diverses zones de Catalunya, però no a la nostra comarca. Només la mossegada d’aquestes dues serps pot ser perillosa i requereix atenció mèdica. 

Per diferenciar els escurçons dels altres tipus de serps, el tret més distintiu és que els escurçons tenen la pupil·la vertical i la resta de serps la tenen rodona (sempre parlant de serps europees). Altres característiques, com tenir el cap de forma triangular, poden portar a confusió.

La mala fama que arrosseguen des de temps immemorials és injustificada. La veritat és que les serps són animals fascinants i molt beneficiosos; són peces importants en les xarxes tròfiques i grans controladores de les poblacions de rosegadors.

Si trobeu una serp en algun lloc inconvenient (al garatge, al jardí, etc.), faciliteu-li una via per escapar-se o, si cal, aviseu els agents rurals (tel. 972.570.757) que la recolliran i l’alliberaran en un lloc adient. Són animals protegits.

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!