Temps i Temperatura a Banyoles

El clima, el temps i la temperatura a Banyoles

 

A Banyoles, els estius són curts, calorosos, secs i majorment buidats i els hiverns són llargs, freds i parcialment ennuvolats. Durant el transcurs de l’any, la temperatura generalment varia d’1°C a 30°C i rares vegades baixa a menys de -3°C o puja a més de 34°C.

Sobre la base de la puntuació de platja/piscina, la millor època de l’any per a visitar Banyoles per a les activitats de calor és des de principis de juliol fins a finals d’agost. A continuació entrem més en detall sobre certes propietats meteorològiques de Banyoles per ajudar a entendre millor el clima d’aquesta zona, i així donar una previsió ben encaminada sobre les temperatures, humitats, precipitacions i estat meteorològic general que es pot esperar d’aquesta zona.

Temperatura mitjana a Banyoles 

La temporada calorosa dura 2,8 mesos, del 17 de juny al 10 de setembre, i la temperatura màxima mitjana diària és més de 27°C. El mes més càlid de l’any a Banyoles és el juliol, amb una temperatura màxima mitjana de 30°C i mínima de
17°C.
La temporada fresca dura 3,9 mesos, del 16 de novembre al 14 de març, i la temperatura màxima mitjana diària és menys de 16°C. El mes més fred de l’any a Banyoles és gener, amb una temperatura mínima mitjana d’1°C i màxima de 13°C. Aquesta estimació tèrmica ºC anual mostra aquestes dades en més detall:
La figura següent mostra una il·lustració compacta de les temperatures mitjanes per hora de tot l’any. L’eix horitzontal és el dia de l’any, l’eix vertical és l’hora i el color és la temperatura mitjana per a aquell dia i aquella hora:
Tal com es pot apreciar, a Banyoles es pot disfrutar de les temperatures més càlides entre el migdia i les sis de la tarda al llarg dels mesos d’estiu, periodes en els que només comença a refrescar lleugerament després de la posta de sol. Comptant amb previsions tèrmiques més fredes i uniformes entre octubre i abril.
La sensació tèrmica d’aquests temps però, dependrà d’altres factors com el vent. Cal comprendre que la direcció y velocitat del vent a Banyoles pot variar en gran mesura depenent de la temporada, comptant amb una mitja de 12,7 quilòmetres per hora.

El temps: Núvols a Banyoles 

A Banyoles, la mitjana del percentatge del cel cobert amb núvols varia considerablement en el transcurs de l’any. La part més clar de l’any a Banyoles comença aproximadament el 19 de juny; dura 2,6 mesos i s’acaba aproximadament el 5 de setembre. El mes més clar de l’any a Banyoles és juliol, durant el qual de mitjana el cel està clarmajorment clar o parcialment ennuvolat el 81% del temps.
La part més ennuvolada de l’any comença aproximadament el 5 de setembre; dura 9,4 mesos i s’acaba aproximadament el 19 de juny. El mes més ennuvolat de l’any a Banyoles és octubre, durant el qual de mitjana el cel està ennuvolat o majorment ennuvolat el 48% del temps. 
Tenint en compte la localització de Banyoles, es comprensible que els dies ennuvolats comptin a la vegada amb núvols baixos (localitzats per sota dels 2.500 metres) com amb núvols alts.

Precipitació a Banyoles

Un dia mullat és un dia amb com a mínim 1 mil·límetre de líquid o precipitació equivalent a líquid. La probabilitat de precipitació (els que coneixem com dies mullats) a Banyoles varia durant l’any. La temporada més mullada dura 9,5 mesos, del 31 d’agost al 15 de juny, amb una probabilitat de precipitació de més del 16% garantint que certs dies seran mullats. El mes amb més dies mullats a Banyoles és maig, amb una mitjana de 6,2 dies amb almenys 1 mil·límetre de precipitació.
La temporada més seca dura 2,5 mesos, del 15 de juny al 31 d’agost. El mes amb menys dies mullats a Banyoles és juliol, amb una mitjana de 3,6 dies amb almenys 1 mil·límetre de precipitació. Entre els dies mullats, distingim entre els que tenen només plujanomés neu o una combinació de les dues. El mes amb més dies de només pluja a Banyoles és maig, amb una mitjana de 6,2 dies.
En base a aquesta categorització, el tipus més comú de precipitació durant l’any és només pluja, amb una probabilitat màxima del 21% el 4 de maig. Tot i així, no resulta impossible trobar-se amb dies que comptin amb alguna cota de neu a nivell de provincia.

El temps: Hores de Sol

La durada del dia a Banyoles varia considerablement durant l’any. El 2022, el dia més curt és el 21 de desembre, amb 9 hores i 6 minuts de llum natural; el dia més llarg és el 21 de juny, amb 15 hores i 15 minuts de llum natural. Per tal de protegir-se dels raigs ultraviolats (radiació UV) als dies més solejats, cal recordar fer un bon ús de qualsevol protector solar, com ara seleccionant una crema protectora adequada segons el pronòstic meteorològic.

 

El temps: Humitat

Basem el nivell de comoditat de la humitat al punt de rosada, ja que aquest determina si la suor s’evaporarà de la pell refredant així el cos. Quan els punts de rosada són més baixos se sent més sec i quan són alts se sent més humit. A diferència de la temperatura, que generalment varia considerablement entre la nit i el dia, el punt de rosada tendeix a canviar més lentament, així és que encara que la temperatura baixi a la nit, en un dia humit generalment la nit és humida.

A Banyoles la humitat percebuda varia lleument. El període més humit de l’any dura 2,8 mesos, de l’ 1 de juliol al 26 de setembre, i durant aquest temps el nivell de comoditat és xafogósopressiu o insuportable almenys durant el 4% del temps. El mes amb més dies xafogosos a Banyoles és agost , amb 5,1 dies xafogosos o pitjor. El dia menys humit de l’any és el 4 de març quan bàsicament no hi ha condicions humides.

LHAM no es fa responsable sobre l’ús de les dades anteriors. Totes aquestes dades poden variar, ja que el temps canvia constantment. Hi ha ones de calor o onades de calor amb un inici d’un canvi climàtic important..

Temps i Temperatura a Banyoles