The Power of the Dog (2021)

La pel·lícula disputa la màxima de Txéhov adaptada al western: “Si a un western hi apareix una soga, tingues ben clar que un personatge s’hi acabarà penjant”.

Cinema dels matisos: The Power of the Dog
Drama, 2021
Creador: Jane Campion
Amb: Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst i Jesse Plemons

Pot veure’s a sales de cinema i a Netflix.

The Power of the Dog (2021), la pel·lícula de BBC Films que últimament tothom porta en boca, és un assaig sobre un canvi de model de masculinitat. Arran de la pandèmia (i seguint l’estela de Roma (2018) o The French Dispatch (2021)) l’estrena de la pel·lícula a sales de cinema s’ha solapat  amb la seva estrena a Netflix.

Ens explica la història d’un ranxer dominador (un cowherd o cowboy, en anglès) que no pot acceptar que el seu germà es casi amb una vídua. Un cop la vídua i el seu fill són al ranxo amb ell, els fa la vida impossible humiliant-los, sovint, per la seva actitud “efeminada”.

La pel·lícula té uns personatges molt bons –capaços de pronunciar “I stink and I like it”-, un diàleg millorable -poc brillant- però una atmosfera captivadora. Juga al thriller psicològic amb una banda sonora molt encertada i escenes simbòliques i inquietants (especialment l’escena del hula-hoop -que, alhora, em remet al medallista d’UK Tom Daley fent mitja per combatre l’ansietat abans de llançar-se a la piscina). D’una manera similar a Lady Macbeth (2016), la pel·lícula t’atrapa per saber més d’aquests personatges que s’abraonen sobre les teves pors i et fan pensar a través de la incomoditat.

La pel·lícula disputa la màxima de Txéhov adaptada al western: “Si a un western hi apareix una soga, tingues ben clar que un personatge s’hi acabarà penjant”. Ara, per aquesta pel·lícula seria molt més adient citar el Salm 22, “El just pacient”, quan diu “Allibera la meva vida de l’espasa // que no mori entre les grapes del gos”.

Guillem Lloret i Triola
@lloretitriola

 

 

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!