Tomas Nihlén

El personatge del mes d’agost

Tomas Nihlén Banyoles

 

Tomas Nihlén és originari d’Estocolm. Fa tres anys va mudar-se a Catalunya amb la seva família i en fa un que viu a Banyoles. És l’iniciador de l’AIMCAT, l’equip català que va participar a l’Al Song Contest, el concurs mundial d’intel·ligència artificial i música.


Per què vau mudar-vos a Catalunya i com és que heu decidit venir a Banyoles?

Jo i la meva parella, la Linda Pierre, vam decidir a mudar-nos a Catalunya el 2018 amb el nostre fill Rocky, després de la mort de la meva mare, amb només tenia seixanta-cinc anys. Hem après que no sabem què passarà el dia de demà i que hem de gaudir la vida ara que podem.

Ser suec a Catalunya és una aventura: no és fàcil ni avorrit. Després de viure un any a Barcelona amb un nen de cinc anys, enyoràvem la natura, l’aire lliure i un estany. Així que després del confinament total, vam mudar-nos a Banyoles i som molt feliços aquí.

De moment, he estudiat noranta hores de català (i encara no parlo castellà)! Utilitzo Twitter per aprendre’n més i intento parlar-lo amb la gent tant com puc.

Què és l’AIMCAT?

L’AI Song Contest és un concurs mundial d’intel·ligència artificial i música. Aquest any han participat trenta-vuit equips d’arreu del món. AIMCAT és el nom de l’equip català que jo vaig iniciar i va participar altra gent.  Jo no era l’únic banyolí: per a la cançó que vam crear, una de les dues veus humanes és la de la cantant banyolina Laia Bosch. En Ramon Gallench, de CodeLearn Banyoles, era el desenvolupador. El jove banyolí Guillem Lloret i Triola ha treballat amb les tasques de comunicació. I en Pau López, també de Banyoles, s’ha encarregat de la gravació del vídeo musical.

Al Song Contest, fins a l’any passat, funcionava com l’Eurovision amb una representació dels diferents països participants, però enguany hi participen solament equips, no països. Però nosaltres ens continuem sentint com l’equip català.

En només set setmanes vam crear un equip i una cançó que finalment va guanyar el vot del públic i el The New York Times va anunciar-ho així: “Many of the results wouldn’t sound out of place on a playlist among wholly human-made songs, like AIMCAT’s ‘I Feel the Wires’, which won the contest’s public vote.”

  “Molts dels resultats no sonarien fora de lloc en una llista de reproducció entre cançons totalment fetes per l’home, com ‘Sento els feels’ d’AIMCAT, que va guanyar el vot públic del concurs”. New York Times   

En anglès, la cançó?

Té dues versions: català i anglès. La versió del concurs és en anglès, i en català en el tros final que es diu “I Feel the Wires” (Sento els fils). 

Aquí teniu l’enllaç:

També tenim una versió íntegrament en català que es diu “Sento els fils”.

Hi va haver gala?

El 6 de juliol es va celebrar la gala a YouTube amb talls de totes les cançons. Ens van informar que vam guanyar el vot públic i, després, del vot del jurat vam quedar onzens de trenta-vuit equips.

Per a nosaltres, això no obstant, la victòria fou el dia de l’enregistrament, amb un equip inicial de vint persones i, després, amb l’equip final, que érem gairebé quaranta! Vam rebre molt suport local i s’ha demostrat que el jovent pot fer grans coses. També hem mostrat la llengua catalana en un àmbit internacional.

Moltes gràcies, Tomas!

Abans d’acomiadar-me, vull afegir que amb tantes activitats musicals i la creativitat que hi ha a Banyoles, s’hauria de crear un centre d’innovació i tecnologia musical. Hi ha moltes eines que obren portes per crear coses “xules” i innovadores, fora de les grans ciutats. Si passa a Suècia, per què no aquí? Amb la col·laboració de la gent, polítics i empreses locals serà possible. Hi ha un grup de persones amb moltes ganes de fer-ho realitat.

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!