Un nou model de producció animal

per cuidar la teva salut i salvar el teu planeta

Planeses Agricultura Regenerativa

El model intensiu de producció animal, un sistema insostenible

Cada cop tenim més evidències dels problemes associats a la producció intensiva d’animals, tant per a la nostra salut com per al medi ambient (aspectes d’altra banda inevitablement relacionats). Aquest article no és l’espai per a fer una anàlisi detallada d’aquests problemes, però tots hem sentit parlar d’aspectes lligats a la producció intensiva d’animals, com l’elevat consum de recursos (entre d’altres d’aigua), la contribució important a la producció de gasos d’efecte hivernacle (sobretot dels remugants), el greu problema de contaminació produït pels purins als nostres aqüífers o dels problemes de salut que poden generar les restes d’agroquímics i dels medicaments que es concentren en els productes d’origen animal.

Aquests dies, a més, també hem sentit parlar de com les granges intensives són un medi favorable perquè es faci el pas de malalties animals als humans, convertint-se en un dels principals riscos de generació de noves pandèmies com la que ens està afectant. De fet, les granges intensives són sistemes altament confinats que obligatòriament han de fer servir mesures de control molt elevades a causa dels riscos que comporta la cria d’un nombre d’animals molt gran tancats en un espai petit.

Les planesesNecessitat d’un nou model de producció d’aliments

La gravetat de tots aquests problemes fa que, cada cop, més gent es plantegi fer-se vegetariana. Però, resolem el problema deixant de menjar carn o làctics? NO. Els animals són només la part més visible d’un sistema de producció (i consum) d’aliments que no funciona (i no és viable en el temps). Així, encara que eliminéssim els animals, el sistema seguiria sense funcionar, i els problemes serien més o menys els mateixos. En canvi, quan busquem sistemes de producció que siguin sostenibles, en climes estacionals com el nostre, és difícil imaginar un model que funcioni sense la participació dels animals (a la natura tots els sistemes compten amb ells).

Producció animal en el sistema regeneratiu: la possibilitat de donar-li la volta a la situació actual i convertir els animals en el millor aliat per a resoldre els problemes del model actual

Aquest és el cas del sistema de producció regeneratiu. Una diferència principal amb els sistemes actuals més comuns (incloent-hi l’ecològic) és que en el sistema regeneratiu els animals estan integrats i formen part del sistema (ja sigui l’hort, els fruiters, els camps o el bosc). Els animals no es crien només per a produir (el que alguns consideren explotació dels animals), sinó que formen part d’un ecosistema agrari complet en què tots els elements (plantes i animals) tenen un paper clau per al manteniment del seu funcionament.

Si el sistema està ben gestionat, la qual cosa vindrà donada principalment pel moviment dels animals, una part del carboni sintetitzat per les plantes queda emmagatzemat al sòl, de manera que globalment el model regeneratiu ens permet produir menjar a l’hora que ens ajuda a lluitar contra el canvi climàtic.

Vine a conèixer un projecte d’agricultura regenerativa al costat de Besalú

Planeses és un projecte d’agricultura regenerativa pioner a l’Estat on es produeix horta, pollastres, ous, conills, vaca de carn i de llet, llenya, carbó…. de manera sostenible, fent servir els recursos de l’entorn, produint aliments de qualitat perquè puguis cuidar la teva salut a l’hora que contribueixes en la lluita contra el canvi climàtic, la conservació del paisatge i la biodiversitat i el manteniment d’un món rural viu.

El dia 14 de juny farem una jornada de portes obertes a la granja perquè puguis conèixer de primera mà què fem i com ho fem. Hem preparat unes activitats per explicar-vos i ensenyar-vos el nostre projecte.

Diumenge 14 de juny

10 a 10.30 h. Presentació dels principis de l’agricultura regenerativa
10.30 a 11 h. Producció pollastres en pastura
11 a 11.30 h. Producció de vaques en pastura
11. 30 a 12 h. Hort sense llaurar
12 h. Tastet de productes de Planeses

Aquesta és una activitat gratuïta que s’adreça principalment a persones adultes.

Si estàs interessat a participar:
*fes-nos arribar un whatsapp al 658.838.860

*un correu electrònic a elcistelldeplaneses@gmail.com


Podeu trobar els nostres productes a la nostra botiga a Banyoles: El Cistell de Planeses

 

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!