Una finestra que s’obre al món

Escriure sobre el desig, el record, el dolor i la tristesa pot implicar haver d’esbatanar un finestral clos en la timidesa. Aquest és el cas de la veu narrativa i poètica de Roser Padrós Canals, que a Des de la meva finestra (2016) plasma amb delicadesa breus traces que fan el tram de viure més sòlid i dolç; petits detalls que banyen estones de lleugeresa i felicitat.

Si allò més contradictori de l’escriptura en aquesta obra pot semblar la balança mesurada entre melangia i entusiasme, la força interna que ressona no és sorneguera. En aquest breu recull de relats i poemes, hi ha una finestra que s’obre al món: s’hi troben escenes divertides i plenes d’il·lusió i màgia, tal com a “La mosca i el mosquit”. Des de la meva finestra també és un cofre on s’amaguen records preuats que porten a la infantesa i al valor de la família, com passa al relat “Els sarrons de l’àvia”: “de tot el que hi ha a la casa, jo només vull el cistell amb els cabdells de fil i els ganxets. Potser encara hi trobaré el darrer sarró que no va poder acabar”. Hi veiem, també, una mirada sensible cap a diferents formes de viure i sentir, i la necessitat d’acompanyar en la malaltia silenciada, com als versos titulats, àvidament, “Sense títol”. Es parla del dol (“Parlareu de mi”) i de la vida creativa mateixa com a experiència inefable en qualsevol forma, com ho reflecteix al pròleg l’Enric Bagué, on les paraules semblen ser escollides per a fer referència a allò que importa en la lectura: no es tracta d’esperar què s’opini d’una veu literària, si no què se sent en descobrir-la. L’obra de Roser Padrós Canals és una finestra que s’obre al món.

Text escrit per Marta Mitjans Puebla

Imatge: coberta de Des de la meva finestra, obra escrita per Roser Padrós Canals (publicació: any 2016)

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!