Uns tractants de bestiar
A l’Arxiu Municipal de Banyoles (Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany) s’hi conserven documents d’una nissaga banyolina de tractants de bestiar i veïna del carrer de Girona. És el fons de la família Vilar (Manuel Vilar Paulí i José Vilar é Hijos). L’ofici de tractant de bestiar consisteix a comprar i a vendre animals, sobretot animals grossos (bovins, porcins i equins).
La documentació abraça des de l’any 1930 fins al 1965. La formen tres llibres de comptabilitat de Manuel Vilar Paulí (de comptes, diari i de compres, vendes i despeses), datats entre 1930 i 1948, i alguns papers solts. A més dels tractes comercials, en els llibres s’hi anoten despeses quotidianes, com, per exemple, compres de pinso, farines, garrofes, oli i xocolata; i els pagaments de telèfon, de contribucions, de casament i els relacionats amb els cotxes (com l’assegurança del cotxe Chevrolet).
Com a curiositat, s’hi veu que, en temps de la Guerra Civil (1936-1939), es mantenia l’activitat i es comerciava amb els comitès antifeixistes de Banyoles i d’Esponellà. Entre d’altres, es proveïa de bestiar als estadants de la torre de Pujarnol i del castell de Porqueres, als Anglada de Vilert (Crespià) i als Cisó de Guèmol (Banyoles). Fora del Pla de l’Estany es feia negoci amb clients de Figueres, Ripoll, Mataró, Barcelona i, fins i tot, Santander. També se subministrava a algunes carnisseries banyolines, com la d’en Santaló i la d’en Pericus.
Igualment, volem fer referència al costum arrelat de posar motius o malnoms a les persones, ja que en els llibres, sovint, n’hi apareixen uns quants: Xupina, Nocaire i Rauxa (tots de Banyoles), Sargantana (d’Ollers), Cabreta (de Borgonyà), Tista (de Porqueres) i el marquès de Porqueres.
Una vegada més, tenim una documentació prou atractiva si volem aprofundir en les antigues formes de vida i oficis de les nostres terres.
Josep Grabuleda Sitjà
M. Àngels Reverter i Corominas
Uns tractants de bestiar