Veu i mascareta

L’article de la Salus

Si fa uns mesos ens haguessin dit que hauríem de portar mascareta bona part del dia potser no ens ho hauríem cregut. La portem cada vegada que sortim de casa, per treballar, els nens per anar escola… Ha passat a formar part de les nostres vides i potser haurem d’acostumar-nos un temps més.

Mascareta salus

Amb l’ús obligatori de la mascareta moltes persones noten problemes de veu: els entenen pitjor, els costa respirar, la veu se’ls cansa més que abans… Sobretot si utilitzen la veu moltes hores al dia i la necessiten per treballar.

Heu tingut la sensació que amb la mascareta us senten pitjor? Les mascaretes disminueixen el volum de la veu, de forma gairebé imperceptible (3-4 dB les quirúrgiques, 12dB les FFP2). Encara que ens ho sembli, no perdem volum.

Doncs què passa? Per què tenim aquesta sensació? En diversos estudis s’ha demostrat que les mascaretes atenuen les freqüències més altes de la veu (2000-7000 Hz), comportant-se com el que s’anomena un filtre passa baixos, fent que la veu surti més opaca, menys brillant.

En notar que la veu no surt com de costum, ho compensem parlant més fort, i inconscientment apugem el volum i la forcem per sobre de les seves capacitats, provocant cansament vocal. I si seguim amb aquest problema, tenim risc de provocar una lesió a les cordes vocals.

Alhora, les mascaretes impedeixen veure el moviment dels llavis quan parlem, dificultant que ens entenguin. I si hi afegim que algunes mascaretes subjecten nas i barbeta en excés i impedeixen articular amb comoditat, la comunicació es veu afectada per molts factors.

Per contrarestar tot això podem: respirar i parlar de forma tranquil·la i pausada (si regulem la respiració, el discurs serà més fluid i còmode, evitant fatiga vocal), articular molt quan parlem (augmentarà la ressonància i farà més còmode parlar), intentar no apujar el volum ni cridar per compensar els efectes de la mascareta, utilitzar sempre mascaretes homologades, buscar estones per descansar la veu sobretot quan la notem més cansada…

Si tens qualsevol dubte contacta amb nosaltres a Clínica Salus, consulta de Foniatria al 972 57 02 08, extensió 2, i en parlem.

Sobretot si notes que la veu no es recupera fàcilment, que et costa parlar amb normalitat o sospites tenir alguna lesió a les cordes vocals.

Dra. Ester Domènech

dra_ester_domenech(1)

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!