ARQUETA DE SANT MARTIRIÀ

Una relíquia gòtica

L’ARQUETA DE SANT MARTIRIÀ és un relicari gòtic, que data del segle XV i que conserva les relíquies de Sant Martirià. És una de les obres cabdals de l’orfebreria catalana.

L’11 de gener de 1980 va ser desmuntada i les seves figures robades per la banda d’Erik el Belga. Des de llavors, hi ha hagut nombrosos intents de recuperació de les peces, es va trobar la pista en 1997, quan algunes van eixir a subhasta. Una bona part havia sigut adquirida per una col·leccionista neerlandesa que, després de llargues negociacions, va decidir vendre-les al bisbat de Girona. Recuperats la totalitat dels relleus, l’octubre de 2009 va començar la restauració de l’arqueta a Madrid, per a retornar-la al seu estat original.

Està exhibida en el monestir de Banyoles, en una sala dotada amb noves mesures de seguretat.

Sant Martirià és el patró de Banyoles. Mira la data de la seva Festa Municipal i la seva Fira.


Se trata de un relicario gótico, que data del siglo XV y que conserva las reliquias de San Martirià. Es una de las obras capitales de la orfebrería catalana.

El 11 de enero de 1980 fue desmontada y sus figuras robadas por la banda de Erik el Belga. Desde entonces, ha habido numerosos intentos de recuperación de las piezas, se encontró la pista en 1997, cuando algunas salieron a subasta. Una buena parte había sido adquirida por una coleccionista neerlandesa que, tras largas negociaciones, decidió venderlas al obispado de Gerona. Recuperados la totalidad de los relieves, en octubre de 2009 comenzó la restauración de la arqueta en Madrid, para devolverla a su estado original.
Será exhibida en el monasterio de Banyoles, en una sala dotada con nuevas medidas de seguridad.
SANT MARTIRIÁ es el patrón de Bañolas. Mira la fecha de su Fiesta Municipal y su Feria.


 

The ARQUETA DE SANT MARTIRIÀ is a gothic reliquary dating back to the 15th century and that retains the relics of Sant Martirià. It is one of the main works of the Catalan jewelry store.
On January 11, 1980 he was disassembled and his figures stolen by the band of Erik the Belgian. Since then, there have been numerous attempts to recover the pieces, the track was found in 1997, when some of them went on auction. A large part had been acquired by a Dutch collector who, after long negotiations, decided to sell them to the bishopric of Girona. Once the whole relay was recovered, in October 2009 the restoration of the chest in Madrid began, to return it to its original state.
It is exhibited in the monastery of Banyoles, in a room equipped with new security measures.
Sant Martirià is the patron saint of Banyoles. Look at the date of its Municipal Festival and its Fair.

Valoreu i escriviu una ressenya

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Plaça del Monestir 12
Banyoles 17820 CT ES
Com arribar-hi
Plaça del Monestir 12
Banyoles 17820 CT ES
Com arribar-hi