EMMB

Escola Municipal de Música de Banyoles


L’Escola Municipal de Música de Banyoles (EMMB) es va crear l’any 1984 i, des d’aleshores, segueix un procés de desenvolupament i creixement. Com a centre educatiu de titularitat pública, promogut i gestionatper l’Ajuntament de Banyoles, a través de l’Àrea de Cultura, es va constituir com un equipament cultural i alhora educatiu que pretenia facilitar la pràctica musical tot donant resposta a la demanda social.

El curs 2014-2015 l’EMMB vasuperarels 400 alumnes inscrits, un augment considerable respecte els darrers anys fruit de la integració, al llarg dels dos passats cursos, de l’Escola i el Taller de Música. Aquestes dades converteixen l’EMMB en una de les escoles de les comarques gironines, fora de la ciutat de Girona, amb més estudiants. També se situa per sobre de la mitjana estatal de la població que estudia música, ja que mentre que aquesta és del 0,45%, a Banyoles és de l’1,26%.

Cada vegada més l’EMMB ha esdevingut un equipament totalment implementat a Banyoles que ofereix una proposta pedagògica rica i plural en benefici del creixement musical i cultural de la ciutat. Aquest èxit es deu, entre molts altres factors, al fet que la Generalitat de Catalunya va aprovar el projecte de l’Escola el 2006, potenciant la tasca educativa del centre, així com també a la qualitat i la implicació del professorat i dels coneixements musicals impartits.


Educació i música

La música desperta sentiments profunds a totes les persones. La música educa, emociona i estimula:cada obra musical és art, amb una estètica i una bellesa úniques. És present en totes les cultures del món. Per tot això, els estudis musicals s’han de concebre com una educació i no només com una formació.

L’Escola Municipal de Música de Banyoles (EMMB)ha esdevingut un centre primordial del món musical a la ciutat i a la comarca. Situada a la plaça Major, és part integrant de l’Ateneu –Centre Municipal d’Estudis Musicals, espai on s’interrelacionen la formació, l’exhibició i la creació de propostes musicals.

Compromís i convivència

L’EMMB ofereix una proposta formativa àmplia i diversa d’educació musical, adreçada a tota la ciutadania, de totes les edats, perfils i interessos estètics. L’ensenyament i l’aprenentatge musicals es conceben com a eines imprescindibles per a la formació integral de les persones, que permet configurar una identitat pròpia dins una societat plural que té com a valors fonamentals la llibertat, la tolerància o la solidaritat.
La funció de l’EMMB és formativa, però també social i cultural. S’hi promouen audicions, concerts, colònies, intercanvis i trobades, amb la participació de l’alumnat, del professorat i de músics convidats. Es gaudeix, s’aprèn i es fan amics. Aquí s’estableix un contacte significatiu amb el fet musical. Aquesta socialització musical és el tret diferencial pedagògic, ja que generen experiències extraordinàries que perduren durant anys.

Aprenentatge i creació

El projecte educatiu de l’escola potencia la música en grup, en paral·lel amb l’estudi del llenguatge musical i les classes individuals d’instrument. El Pla d’estudis, reconegut pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, ofereix diferents itineraris segons l’interès i la dedicació de l’alumnat. L’EMMB permet la preparació a l’accés a estudis professionals.
L’equip docent de l’escola està format per músics i professorat titulat amb reconeguda trajectòria i reconeixement tant en l’àmbit pedagògic com artístic. Es treballa en dues direccions específiques: cal formar futurs músics i alhora el seu públic.

Oferta educativa

L’EMMB ofereix una proposta formativa àmplia i diversa d’educació musical, adreçadaa tota la ciutadania, de totes les edats, perfils i interessos estètics. L’ensenyament i l’aprenentatge musicals es conceben com a eines imprescindibles per a la formació integral de les persones, que permet configurar una identitat pròpia dins una societat plural que té com a valors fonamentals la llibertat, la tolerància o la solidaritat.
El Pla d’estudis de l’EMMB, reconegut pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, s’agrupa en els següents cicles. Més enllà del Pla d’estudis, existeix la formació musical per a adults, així com altres itineraris paral·lels.

Formacions

L’EMMB té en l’aposta per les formacions i conjunts un dels seus trets distintius, a fi que els seus alumnes puguin viure l’experiència de la música interpretada en grup i tots els valors que això comporta. Actualment les formacions estables de l’EMMB són la Jove Orquestra de Banyoles, la Banyoles Big Band, l’Orquestra Simfònica de l’EMMB i els Cors Petit, Mitjà i Gran.

Cursos formatius

L’Ateneu ofereix cursos formatius molt diversos, a partir de temàtiques directament relacionades amb la música. En algunes ocasions, aquest apropament es fa a col·lectius específics, com poden ser les dones embarassades, la gent gran o els joves.
En d’altres, en canvi, es tractade propostes dirigides a un sector més ampli de la població, de manera que l’eix vertebrador és tan sols una manifestació de la música, com pot ser la percussió africana o el caixó.
Aquests cursos complementen l’oferta educativa de l’EMMB i obren l’Ateneu-CMEM a nous usuaris, llenguatges i disciplines musicals. Tot això amb l’objectiu de contribuir a la formació musical i apropar la música i la cultura en general a la ciutadania.

 

Valoreu i escriviu una ressenya

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Plaça Major 40
Banyoles 17820 CT ES
Com arribar-hi
De dilluns a dijous de 16 a 20h. Els divendres de 10 a 13h.