Esponellà

Capital de les carabasses

Esponellà s’estén a la vessant dreta del Fluvià, a la falda d’un turó que domina el riu on hi hagué l’antic castell, que fou centre d’una important baronia creada a la fi del segle XIV.

Centenys és situat a la part meridional del terme, vora la riera de Centenys, a 255 m d’altitud. El lloc és esmentat el 922. La parròquia és dedicada a Sant Iscle. És un edifici romànic, d’una sola nau i absis semicircular, sobrealçat, datable als segles XI i XII. Són notables una sèrie de masies que pertanyen a aquesta parròquia. El 1698 era lloc reial.

Vilert emplaçat al nord del terme municipal, a la dreta del Fluvià. La seva parròquia, dedicada a Santa Maria, depenen les de la Trinitat i de Sant Esteve, situades dintre el seu terme parroquial. És una església romànica, de la qual es conserva gairebé únicament l’absis, perquè va ser modificada durant el segle XV. El lloc, que formà part del comtat de Besalú, fou de la jurisdicció del monestir de Sant Esteve de Banyoles. El 1698 era lloc reial.

Veïnats: Les Anglades, Batllori, Borrell, Brunsó, Les Caselles, Martís.

El llogaret de Martís és al sud-oest del cap de municipi. Al Nord de Martís, sobre el Fluvià, aigua amunt d’Esponellà, es troba la resclosa de Martís. Hi ha el notable edifici de Can Bufi de la Torre, esmentat el 1320. Prop seu hi ha la cova de les Encantades de Martís, amb restes eneolítiques i de les primeres edats dels metalls. Batllori és una casaria situada prop del Fluvià. El veïnat de les Caselles és a la banda esquerra del Fluvià i el de les Anglades és a prop del poble de Vilert, a la vorera dreta del riu. Altres veïnats són el de Batllori, situat entre Vilert i Esponellà . I els veïnats de Borrell i Brunsó situats a les rodalies de Centenys.


Durant uns dies Esponellà acull una celebració que reivindica la cultura que hi ha al voltant de les carbasses, un fruit que tradicionalment ha estat cultivat per les famílies d’aquest municipi. Aquests dies, els carrers i places s’omplen de carbasses de totes les formes, mides i colors i es fan diverses activitats relacionades amb aquest fruit.

Consulta més informació aquí!

Valoreu i escriviu una ressenya

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *