Les Goges, fades de les Estunes

La llegenda de les Estunes 

El bosc de les Estunes és un paratge misteriós. Entre les seves roques, veurà unes esquerdes, que són l’entrada als llocs més secrets de les Estunes, on esperits personificats en forma de dones de bellesa mítica conegudes com les Goges hi viuen, on s’amaguen de la llum i de la gent; celebrant les seves festes. Les fades no tenen cap tracte amb els mortals que viuen a prop, i els defugien amagades tímidament a les seves coves . El bosc de les Estunes pertany al municipi de Porqueres i és un dels racons preferits dels habitants del Pla de l’Estany.

En les seves coves – que en realitat són palaus- fan grans festes i els seus crits se senten des de lluny. Per protegir-se dels xafarders atrets per la cridoria dels xisclets, les Goges, amb un fil molt delicat, teixeixen unes xarxes molt fines i impenetrables que pengen en l’entrada de les seves coves. Els que, malgrat tot, aconsegueixen entrar dins, no podran sortir-ne mai més, la xarxa que impedia el pas a curiosos es torna en una trampa de fil imperceptible.

A vegades, de nit, les Goges del bosc de les Estunes s’apropen a l’estany i comencen a ballar i a jugar prop de les les placides aigues. Com no volen ser vistes de cap manera, qui les troba queda “engojat“, és a dir, pres, encantat, per la qual cosa no es pot moure ni reaccionar durant molt temps.

L’últim banyolí que va quedar “engojat“, va ser trobat prop dels palaus rocosos de les Estunes al cap de dos dies de desaparèixer de la seva casa: tenia la mirada perduda i estava tot tes. Només sabia dir una vegada i una altra: “deixeu-me tornar, vull tornar-hi”.
Vigili, doncs, si passeja pel paratge de les Estunes i es troba una criatura molt bonica: podria ser una Goja.

La Geologia de les Estunes

Les formacions rocoses que fan especial al Bosc de les Estunes són materials lacustres d’origen càrstic, concretament travertins de la que possiblement és la formació lacustre d’origen càrstic més important de Catalunya. Les esquerdes de travertí del bosc de les Estunes (les esquerdes de les roques), per on es pot passar són produïdes per la fracturació (segons alguns autors a conseqüència de terratrèmols) i la dissolució del travertí. El travertí es formà gràcies al fet que en el passat l’aigua de l’estany de Banyoles arribava fins a l’indret. En els blocs de travertí s’hi pot observar abundant fauna fòssil.

La Flora de les Estunes

Damunt del travertí del bosc de les Estunes hi ha abundant vegetació, principalment d’alzines i roures; en alguns casos amb mides destacables. Un dels casos remarcables és el del roure Gros, prop del Mas Corralot; un exemple de roure martinenc (Quercus humilis).

Com arribar-hi

Un cop a Banyoles cal adreçar-se a l’Estany i agafar la carretera que va a Olot per Mieres i Santa Pau. Després de passar el trencant de la carretera a Pujarnol, cal seguir uns 250 metres (en direcció a Mieres) a mà esquerra s’hi troba un aparcament amb el rètol que indica que ja s’està a prop de les Estunes. Consulta el temps i la temperatura a Banyoles

Opinions dels visitants

Eduard: És un lloc fantàstic per tenir una aventura amb els teus fills, passant per unes esquerdes a la pedra increïbles (gairebé són coves…). Disposa d´una zona de picnic. Ara com ara no està massificat i es pot gaudir de tranquil·litat. Molt recomanable!

Adriana: És un lloc petit, però insòlit, obra pura de la natura. Molt recomanable per a un turisme respectuós. Compte amb els nens i nenes!!!

Núria: Petit parc amb un parell de recorreguts practicables per a nens petits. Tingueu en compte que les estunes són unes bretxes a la roca, per la qual cosa és important que vagin amb compte per no caure-hi. Aquest lloc dóna peu a explicar-los històries de follets i fades!

Josep: Preciós lloc amb formacions rocoses, crec que per erosió de l’aigua, formant grutes i passadissos sota terra. Segons diu la tradició, hi viuen fades.


Las Goges, las hadas de las Estunes 

El bosque de las Estunes (bosc de les Estunes) es un paraje misterioso. Entre sus rocas, verá unas grietas, que son la entrada a los palacios de las Goges, unas hadas muy bonitas que viven allí y se esconden en el bosque de la luz y de la gente. El bosque de Las Estunas pertenece al municipio de Porqueres, Pla de l’Estany.

En sus cuevas – que en realidad son palacios- hacen grandes fiestas y sus gritos se oyen desde lejos. Para protegerse de los fisgones, las Goges, con un hilo muy delicado, tejen unas redes muy finas e impenetrables, que cuelgan en la entrada de sus cuevas: los que a pesar de todo logran entrar, no pueden salir nunca más.

A veces, de noche las Goges acercan al lago y allí bailan y juegan cerca del agua. Como no quieren ser vistas de ninguna manera, quien se las encuentra queda “engojado”, es decir, prendido, embelesado, encantado, por lo que no se puede mover ni reaccionar durante mucho tiempo.

El último bañolense que quedó “engojado”, fue encontrado cerca de las Estunes al cabo de dos días de desaparecer de su casa: tenía la mirada perdida y estaba todo tieso. Sólo sabía decir una y otra vez: “dejadme volver, yo quiero volver”.

Vigile, pues, si pasea por las Estunes y se encuentra una criatura muy bonita: podría ser una Goja.


The Goges, the fairies of the Estunes 

The forest of the Estunes (bosc de les Estunes) is a mysterious place made by esquires de travertí. Among its rocks, you will see some cracks, which are the entrance to the palaces of the Goges, some very beautiful fairies who live there and hide in the forest of light and people.

In their caves – which are actually palaces – they make great parties and their cries can be heard from afar. To protect themselves from the snoopers, the Goges, with a very delicate thread, weave very thin and impenetrable nets, which hang at the entrance of their caves: those who nevertheless manage to enter, can never leave again.

Sometimes, at night the Goges approach the lake and there they dance and play near the water. As they do not want to be seen in any way, whoever finds them is “goged”, that is, caught, enraptured, enchanted, so they can not move or react for a long time.

The last bathman who was “goged”, was found near the Estunes after two days of disappearing from his home: his eyes were lost and everything was stiff. He only knew how to say again and again: “let me come back, I want to come back”.


 

Valoreu i escriviu una ressenya

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *