La importància de la Xarxa

La importància de la Xarxa

Zero Residus, per on comencem?

La importància de la xarxa

La importància de la Xarxa

Aprofitant la oportunitat de reflexió d’aquests dies abans de tornar a córrer, m’agradaria presentar una òptica de l’economia domèstica que genera molt pocs residus, sovint és a granel, ecològica i és de km0.

A l’article anterior anomenava diferents maneres de consumir amb aquests criteris, avui m’agradaria fer un apunt sobre el km0 i la Xarxa perquè ara sobretot li podrem posar molta més atenció.

El Km0 és una característica d’alguns productes, els que són fets en un radi d’acció proper a la zona de referència. També és una característica important a l’hora de gestionar una economia de Zero Residus. Per què?

Perquè comprant els productes que necessitem als petits productors de la comarca i als petits negocis que ens els fan arribar, fa que els desplaçaments de tots aquests béns de consum siguin mínims. Per tant el gasto en petroli pel transport i la quantitat d’intermediaris és més minsa.

Perquè el producte és més fresc.

També fa que sovint la quantitat d’envasat sigui molt diferent. El que podem trobar en un supermercat amb dues capes de plàstic a sobre, un productor local t’ho podrà vendre a granel i/o envasat amb la cura de les petites economies.

Gràcies a comprar local els diners els fem girar aquí i no se’n van a les butxaques de grans empreses. Així, un nen podrà anar a classes de música, comprar sabates o els seus pares podran anar al mecànic.

Reduint tots aquests residus que hem comentat i afavorint la xarxa de persones que tenim al voltant, podrem potenciar la nostra economia, la salut i la del medi ambient. Aquests dies s’ha pogut comprovar com es reduïa la contaminació ambient al reduïr-se els transports.

La Plataforma per a l’emergència climàtica del Pla de l’estany està el.laborant una llista de productors i petits negocis de la comarca on es produeix i ven ecològic, a granel i de km 0.  I així poder conèixer-nos i saber on es pot comprar cada cosa. També podem preguntar als productors del mercat o a la nostra botiga de confiança on abastir-nos del que ens falta.

Diversos productors fan visites a les seves instal·lacions, de manera que anar a proveïr-se a casa seva por convertir-se també en una interessant sortida familiar o amb les amistats.

La importància de la Xarxa, que ens sosté no només en l’economia sinó en l’ajuda mútua. És una gran avantatge oblidada que encara som a temps de recuperar.

Com diu Aline Gubri optar per la nostra salut i la del medi pot ser agradable i senzill.

Laia Riart

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!